Inno/Tech

2009-től már csak emlék lesz Edison Ausztráliában

bulbs3.jpgAusztráliában fénycsövekre cserélik a hagyományos villanykörtéket egy környezetvédelmi rendelet értelmében, amelynek célja a klímaváltozást elősegítő gázok kibocsátásának csökkentése.

A CBC News értesülései szerint Malcolm Turnbull ausztrál környezetvédelmi miniszter kedden jelentette be a váltást, mivel ezáltal 2012-re 800 000 tonnával lehet csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

„2009-től illegális lesz azon termékek árusítása, amelyek nem felelnek meg az energiahatékonysági szabványoknak” – nyilatkozta Turnbull az ausztrál ABC rádióállomásnak. – „Eddigre lehetetlen lesz izzólámpákhoz jutni, egyszerűen azért, mivel nem kerülhetnek majd forgalomba.”

Az ausztrál ellenzék üdvözölte a döntést, ám felhívta a figyelmet arra, hogy a szigetország kormánya még így is hatmillió tonnával elmarad a kitűzött céltól, hogy évente 597 millió tonnával, vagyis az 1990-es kibocsátási szint 108 százalékával csökkentse az emisszióját.

A több mint 125 éve kifejlesztett, Edison-féle izzólámpában egy fém izzószál világít. A villanykörtét nemesgázzal töltik fel, hogy meghosszabbítsák az élettartamát. Ezeket a világítótesteket már jó ideje támadják az energiahatékonysággal foglalkozó csoportok, mondván, ezek az izzók, jelentős hőleadásuk miatt nem teszik lehetővé az elektromos áram hatékony felhasználását.

Turnbull hozzátette, a fénycsövek használta mintegy 66 %-kal csökkentené az ausztrál háztartások világításra fordított kiadásait.

A javaslatot már két amerikai állam – Kalifornia és New Jersey – illetve Nagy-Britannia törvényhozói is átvették. Egy ottawai non-profit szervezet, a One Change Kanadában is szeretné elérni a kizárólag fénycsöveket használó világítás bevezetését. Ennek érdekében elindították Project Porchlight nevű kezdeményezésüket, melynek keretében aktivistáik minden egyes kanadai háztartásba szeretnének egy-egy fénycsövet eljuttatni. A Hydro Ottawa nevű cég támogatásával eddig már negyedmillió villanykörtét cseréltek le, s nemrég indították el hasonló kampányaikat Whitehorse, Thunder Bay és Guelph városában is.

bulbs_1.jpg

(Forrás: HVG)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment