Ember Föld Inno/Tech

Március 28 – megnyílik a Grand Canyon kilátója

SkywalkA közönség számára március 28-án nyitja meg kapuit a szikla peremétől 20 méterre a szakadék fölé belógó, Skywalk (Égi séta) nevű kilátó, amin egyszerre 120 látogató tartózkodhat. Nagy szélben csak a legbátrabbak merészkedjenek az 1220 méteres magasságban lebegő építményre!

A Grand Canyon Nemzeti Park területén fekvő rezervátumban élő hualapai indiánok körében nagy a munkanélküliség, ezért vágtak a nagy vállalkozásba. Az építéshez szükséges 30 millió dolláros tőkét egy Las Vegas-i üzletember biztosította a 25 dolláros (4600 forint) belépőjegyekből származó nyereség egy részéért cserébe.

A három év alatt elkészült masszív építmény, amelynek tartói sok méterre benyúlnak a sziklafalba, s amelynek padozata 7 cm vastag üvegből készült – 8-as erősségű földrengést is kibír, és még óránkénti 160 km-es szélviharban sem kell lezárni.

Grand CanyonAz indiánok egyébként különböző vezetéseket is szándékoznak kínálni a turistáknak 50-től mintegy 200 dollárig terjedő áron. Az őslakók remélik, hogy az új látványosság rengeteg turistát vonz majd, és munkahelyeket teremt, vannak ugyanakkor, akik szerint az óriási lópatkó megszentségteleníti az ősi földet.

A felavató ünnepséget hulapai indián vezetők részvételével szerdán tartották. A díszvendég Edwin Aldrin egykori űrhajós volt, aki másodikként lépett a Holdra, de elsőként sétálhatott végig az üvegpatkón. „Nem teljesen olyan, mint egy űrséta, mégis csodálatos érzés volt” – nyilatkozta a nemzetközi hírügynökségeknek.

A BBC tudósítója is körbement, és beszámolt róla, hogy az üveg a lába alatt olyan érzést keltett, mintha a levegőben járna. Az AP amerikai hírügynökség tudósítása szerint az egész szerkezet szinte észrevehetetlenül imbolyog, és nagyobb széllökések idején csak a legbátrabbak merészkedjenek rá.

(Forrás: National Geographic)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment