Nem kategorizált

BBC közvéleménykutatás a klímaváltozásról

felmérésben résztvevő országok A Föld lakosságának csaknem kétharmada azonnali cselekvést sürget a klímaváltozás megfékezése érdekében – derül ki a BBC felkérésére készült közvélemény-kutatásból.

A brit közszolgálati műsorszóró társaság megbízásából 21 országban megkérdezett összesen 22 ezer ember 65 %-a szerint „jelentős lépésekre van szükség haladéktalanul”. Spanyolországban a legmagasabb, 91 % az azonnali fellépést sürgetők aránya, a legalacsonyabb, 37%-os arányt pedig Indiában mérték.

Akciók szükségességéről

A felmelegedést okozó gázkibocsátásban első helyen álló Egyesült Államokban 59 % tartja szükségesnek a klímaváltozás megfékezését késedelem nélkül. Kínában – ahol ötnaponta épül fel egy újabb széntüzelésű erőmű – 70 % vélekedik így.

Tízből kilenc válaszadó szerint valamit mindenképpen kellene tenni kéne az éghajlatváltozás ellen. Tízből csaknem nyolcan – 79 % – mondták, hogy az emberi tevékenység jelentős mértékben hozzájárult a kutatók szerint hamarosan világszerte nagy nehézségeket okozó probléma kialakulásához.

A felmérésbe 14 országot bevontak a széndioxid-kibocsátásban élen járó 16-ból, amelyek képviselői George W. Bush amerikai elnök meghívására a héten klímakonferencián vesznek részt Washingtonban. A Bush-kormány álláspontja szerint a technológiai fejlődésben rejlik a megoldás, ezért aztán nem írta alá a gázkibocsátást korlátozásáról rendelkező Kiotói Jegyzőkönyvet, és továbbra is ellenez mindenfajta menetrendet és célkitűzést.

A kutatás szerint átlagosan 73 % értett egyet azzal, hogy a fejlődő országok pénzügyi és technológiai támogatás fejében korlátozzák kibocsátásukat. A javaslat támogatóinak aránya 90 % (Kína) és 47 % (India) között váltakozik. Az Egyesült Államokban 70, Nagy-Britanniában 81, Franciaországban 78 %-os támogatást mutattak ki.

A klímaváltozásról való tudás szempontjából nagy eltérések figyelhetők meg országok között. Franciaországban a válaszadók 62 %-a számolt be arról, hogy elég sokat hallott vagy olvasott a problémáról, míg Oroszországban csupán 5 %, Indonéziában pedig 47 % azt mondta, hogy tudása csekély.

A kutatást az amerikai Maryland egyetem Programme on International Policy Attitudes (PIPA) kutatási program szakértői készítették a BBC számára. A klímaváltozással kapcsolatos attitűdöket telefonos és személyes interjúkkal derítették fel.

(Forrás: National Geographic, WPO)

A jelentés letölthető innen.

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment