Nem kategorizált

Greenpeace füzet arról, hogy hogyan menthetjük meg az éghajlatot

Mentsd meg az éghajlatot! Örültem, amikor megláttam, hogy magyarul is megjelent ez a füzet. Gondoltam, itt is helyet adok neki, hogy minél több olvasója legyen.

Néhány példa a tartalomból:

  • Vásárolj minél energiatakarékosabb termékeket! Keresd azokat, melyeken az „energiatakarékos” megjelölés szerepel, és ellenőrizd, hogy ez pontosan mit is jelent. Vásárolj olyan berendezést, ami készenléti módban nem fogyaszt többet 1W-nál, vagy teljesen áramtalanítható kikapcsoláskor.

  • Légy kíméletes a számítógépeddel, és időnként hagyd aludni! Állítsd takarékos üzemmódba, mihelyst nem dolgozol. Amikor teljesen kikapcsolod, áramtalanítsd! Erre a legkényelmesebb és legegyszerűbb megoldás a billenőkapcsolós elosztó, így egy mozdulattal áramtalaníthatod a számítógéped és az összes tartozékát. A lapos képernyők és a laptopok energiatakarékosak.
  • Vess véget a készenléti állapotban történő pazarlásnak! A hifiberendezések, tévé-készülékek, videomagnók, számítógépek és tartozékaik készenléti állapotban is sokat fogyasz-tanak. Ennek költsége egy átlagos háztartás esetében akár évi 20 000 Ft is lehet. Használj több dugaszolóaljzatos, saját kapcsolóval rendelkező hosszabbítót. Sok kicsi sokra megy: egy-egy ország készenléti üzemmódban lévő készülékei akár több erőmű által megtermelt áramot is elfogyasztanak. A legolcsóbb és leginkább klímabarát pedig a „negawatt”, azaz az olyan energia, amit meg sem kell termelni!
  • Termelj kevesebb szemetet! Otthon is gyűjtsd szelektíven a hulladékot, komposztáld a zöldhulladékot!
  • Használj energiatakarékos villanykörtéket, mert 80%-kal kevesebbet fogyasztanak, mint a hagyományos izzók. (Figyelem! Ezek a körték higanyt tartalmazhatnak, ezért nem szabad őket a normál háztartási hulladékkal együtt kidobni!) Oltsd le a lámpát, ha hosszabb ideig nem tartózkodsz a szobában!
  • Használat után húzd ki a töltőket és az adaptereket, mert akkor is energiát fogyasztanak, amikor nem töltenek semmit. Ezt abból is érezni lehet, hogy átmelegszenek, ha a konnektorban hagyod őket. Húzd ki tehát a mobiltelefonod, mp3-lejátszód és digitális fényképezőgéped töltőjét, húzd ki a háztartási kütyük adaptereit!

(forrás: Greenpeace)

A szerzőről

szomkat

Szólj hozzá

  • Szerintem is jó egy bizonyos rétegnek. Egyetlen meglepetés a KAHA elnevezés volt számomra, de gondolom ez a nem szakmai lektor miatt van.

  • Az E-takarékos izzókról azt mondta nekem a villanyszerelő, amikor kiderült, hogy nem fér bele a kinézett fürdőszobai lámpába (túl hosszú), és ki akartam cseréltetni vele a foglalatot, hogy ne erőlködjek, mert csak olyan helyre érdemes tenni, ahol rendszeresen sokáig égetjük a villanyt, mert amikor bekapcsol, elég sokáig többet fogyaszt (ne haragudjatok, nem emlékszem a pontos megfogalmazásra). Más valaki ez ügyben?

    Én a desktopokat javaslom lecserélni, persze ennek ára van: az ugyanannyiba kerülő laptopon nem lehet játszani :D de tény, hogy szignifikánsan csökkent a villanyszámlánk, mióta noteszgépen dolgozom le a napi 12 órámat.

    Arra pedig kíváncsi lennék, hogy a lehetőleg „vásárolj helyi idénytermékeket” magyarországi viszonylatban valaha is működni fog-e…

  • Kukac: szerintem a hagyományos izzó az, ami ki- és bekapcsoláskor többet „eszik”. A takarékos izzó szerintem pont ezt kiküszöbölve „melegszik be” olyan lassan. Ezért sem érdemes olyan helyre tenni, ahova pillanatokra kell a világítás. Várhatsz a pillanatra :) De azt olvastam, hogy az élettartamukat is csökkenti a kapcsolgatás. És nézd hol találtam ez utóbbit:a Villanyszerelők lapján!!! :)
    A desktopok vs. laptop fogyasztáskülönbségről az index is szólt egyszer. A régi monitorral valóban igazuk volt. Mi is megmértük és kb. egynegyede a laptop fogyasztása a desktopénak.
    Hát, az idényterméket nem tudom. Mi nálunk a téli idénytermék? A többi idénytermékhez is kell némi támogatás, tudatosítás és reklám szerintem.

  • Vargate: bocs, nem úgy értettem, hogy mondtad, hanem, hogy az a bizonyos réteg pedig nem is olyan szűk. (ez még lehet, hogy az agyrázkódás következménye, hogy nem bírok normálisan fogalmazni. de igyexem :) )

Leave a Comment