Föld

Moko, a bálnamentő delfin

Moko Mindig is úgy gondoltam, hogy volna mit tanulnunk az állatoktól. Ez a hír olyan, mint egy mese, de nagyon hihető. Először a National Geographicon olvastam, majd utánanéztem, és még a BBC is írt róla, sőt TV interjút is találtam. Be is linkelem. Lehet, hogy nálunk is szólt róla a média, de hozzám nem jutott el.

„Moko, a palackorrú delfin szinte minden nap ott úszkál vidáman az emberekkel egy új-zélandi tengerparton. Ezen a héten azonban megmutatta, hogy nagyobb dolgokra is képes. Szerdán több szemtanú is beszámolt arról, hogy látták a delfint, amint odaúszott két partra vetett bálnához, és visszavezette őket a biztonságos vizekre.

Az Új-Zélandi Természetvédelmi Minisztérium munkatársa, Malcolm Smith az Associated Press hírügynökségnek elmondta, hogy a bálnamentők Moko érkezése előtt már több mint egy órája kínlódtak azzal, hogy visszajuttassanak két törpe ámbráscetet – egy anyát és a borját – a tengerbe. Az állatok hétfőn vetődtek partra a Mahia Beach-nél.
Erőfeszítéseik azonban rendre kudarcot vallottak, mivel a bálnák négyszer is visszavetették magukat egy a part előtt húzódó sekély homokpadra.

„Teljesen elvesztették a tájékozódási képességüket, és újra meg újra partra vetették magukat” – meséli Smith, aki maga is tagja volt a mentőcsapatnak. „Nyilvánvalóan képtelenek voltak megtalálni a homokpadról a tengerbe visszavezető utat.”
Ekkor bukkant föl Moko, aki megközelítette a bálnákat, és minden jel szerint kivezette őket. Először 180 métert haladt a part mentén, majd egy csatornán át kiúszott a nyílt tengerre.
„Moko a vizet hasítva érkezett, és közénk meg a bálnák közé úszott” – számolt be az eseményről egy másik mentő, Juanita Symes az AP hírügynökségnek. „A domb felé fordította őket, ahol a csatorna található. Lenyűgöző élmény volt.”

Anton van Helden, az új-zélandi Te Papa Tongarewa nemzeti múzeum tengeriemlős-szakértője elmondta, hogy a Moko mentőakciójáról szóló beszámolók „fantasztikusak”, de hihetők, mivel a delfinek erősen hajlamosak az altruisztikus cselekedetekre. Bizonyítékok vannak arra, hogy delfinek megvédelmeztek tengeri balesetet szenvedett embereket, és közismert más állatokkal kapcsolatban megnyilvánuló játékosságuk is.
„De most hallottam először olyan esetről, amely más fajok kiszabadításáról szól. Úgy vélem, ez csodálatos” – mondta van Helden, aki nem volt ott a mentésnél, de Smith később elmesélte neki a történteket.”

%%VideoBlogger:youtube:hFyPPYCapcA%%

(forrás: National Geographic: Pesthy Gábor; AssociatedPress)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment