Ajánló

Ismét Föld Órája, azaz Earth Hour 2009

Earth Hour A 2007-ben Ausztráliában indult WWF kezdeményezés tavaly már globális méreteket öltött, így Magyarországra is eljutott. 2009. március 28-án, szombaton 1 milliárd fő részvétele a cél.
Idén a magyar aktivitás is erősebb, és a WWF is jobban kihasználja az internet adta lehetőségeket. Így klubot hoztak létre az iWiW-en és csoportot Facebookon.  Sőt, a külföldi WWF szervezetek már a twitteren is megjelentek.

A kampány, amely a kezdetekkor csak Sydney lakosait buzdította otthonaik világításának lekapcsolására, mára a legnagyobb nemzetközi, klímaváltozás elleni akcióvá nőtte ki magát. 2009. március 28-án, helyi idő szerint 20:30-kor a világ minden táján lekapcsolják a villanyt egy órára – a Föld Órájára. A csatlakozást megtehetik magánszemélyek, városok és intézmények is.

2009-ben eddig a világon 80 ország összesen 1753 települése regisztrált a Föld Órájára, ebből 55 főváros. A legtöbb település Görögországban csatlakozott az akcióhoz, megelőzve ezzel Kanadát és Ausztráliát. Magyarország az első 15 ország között van a csatlakozó településeket tekintve, ahol eddig 32 település vesz részt az akcióban. Ezek: Budapest, Siófok, Győr, Zsámbék, Eger, Tatabánya, Csömör, Nagykálló, Sándorfalva, Székesfehérvár, Villány, Herceghalom, Pilis, Hódmezővásárhely, Tata, Pilisszentlászló, Albertirsa, Szombathely, Tiszatarján, Kalocsa, Bezedek, Újbuda, Szarvas, Várpalota, Szeged, Kecskemét, Balatonfüred, Mór, Budapest – Hegyvidék, Kaposvár és Pécs.

További információt az Earth Hour honlapján találsz, és ott tudsz csatlakozni is, amiről a hírt természetesen örülök, ha itt is megosztod velünk  :) Csütörtökön pedig jól kibeszéljük a Föld Óráján várható történéseket a WWF munkatársaival. Egyszóval: készüljetek!

A szerzőről

szomkat

4 hozzászólás

  • Szia!
    Csatlakoztunk a kezdeményezéshez munkahelyi szinten! Felmértük, hogy az estére bekapcsolva hagyott eszközök 27.0000 KWh energia pazarlást jelent éves szinten (10 tonna CO2).
    Üdv, Csaba

  • Nagyon szomorú, hogy napjainkban már az energiatakarékosságra való törekvés célja is a klímahisztéria képviselőinek kezébe került, és a „globális felmelegedés megállításáért” vívott „nemes küzdelmüket” egyre többen támogatják anyagilag – manapság már bármilyen ehhez hasonló globális színjáték finanszírozására is bőven futja.

    Belegondolt-e már bárki is, hogy a Föld országainak többségére kiterjedő rendezvény megszervezése, promótálása végül maga a lebonyolítás milyen óriási költségekkel jár, és ami még ennél is fontosabb, pontosan mennyi energiát emészt fel mindez?? Egy biztos: a város jelképeinek egy órára történő elsötétítése jóval kevesebb energia-megtakarítást eredményez, mint amennyit a rendezvény igényel. A mérleg tehát minden bizonnyal a többletfogyasztás felé billen el. Ezek után jogosan merülhet fel bennünk a kérdés: jelen esetben beszélhetünk-e egyáltalán környezettudatosságról, környezetvédelemről?

    Van itt azonban más probléma is, mégpedig a félelem alapjául szolgáló hőmérséklet-emelkedéssel. Egyáltalán emelkedik-e napjainkban a Föld átlaghőmérséklete? Ez nem egy felesleges kérdés, az erre adott tényszerű adatokon alapuló válasz pedig nem kis mértékben meglepő lehet egyesek számára:

    1998 óta a Hadley Centre felszíni egfigyelésekből számított, ill. az UAH MSU és az RSS MSU műholdas megfigyelései alapján a globális hőmérséklet csökkenő tendenciát mutat. Nem napokról vagy hónapokról van szó, hanem 12 évről. Hogyan lehetséges ez?? A CO2 szint továbbra is emelkedik (jelenleg a légkör 0,000385 részét adja), a hőmérsékletnek azonban esze ágában sincs ezt a tendenciát követni.

    Amennyiben Földünk átlaghőmérséklete emelkedik, akkor emelkedik, ez tény, ezen nincs mit vitatni. Ha azonban éppen csökkenőben van, akkor ez is pontosan ugyanolyan ténynek minősül. Pontosabban fogalmazva, annak kéne hogy minősüljön. Az utóbbi évtized minden várakozás ellenére csökkenő globális hőmérsékletét úgy tűnik néhányan nagyon nem szeretnék ténynek tekinteni. Nagy szerencsénkre a tényeket képtelen megváltoztatni egyes személyek, szervezetek kollektív akarata. Az utóbbi években megfigyelhető tendenciák tudomásul nem vétele semmit sem változtat a helyzeten, ahogy az sem, ha ehhez hasonló dollárszázmilliókat felemésztő globális lefedettségű rendezvények segítségével próbálják elérni céljukat.

  • az Earth Hour egy kampány a környezettudatos gondolkodás elterjesztéséért az energiatakarékosságra való figyelemfelkeltés eszközével.
    pazarló energiafelhasználás … ráadásul foszilis energiahordozókból előállított energia … környezetrombolás … romló életminőség … fenntarthatatlan életmód. ehhez képest az energiatakarékosság eredménye a kevesebb foszilis energiaforrás felhasználása, kisebb környezeti károk. jobb kilátások a jövőre nézve. globális felmelegedés ide vagy oda, a prioritás a környezetvédelem. szerintem tök felesleges és figyelemelterelő a klímáról vitatkozni, amikor a klímaváltozástól függetlenül mindenki megdöglik, ha megesszük a Földet.
    a 13. században is voltak, akik nem hitték el, hogy jönnek a tatár hordák, mert nem látták a saját szemükkel és mert a sztyeppei népek elhalálozási statisztikái csökkenő trendet mutattak az Urál és Verecke között. aztán mégis ideértek és mindent letaroltak.

Leave a Comment