Gazdaság Inno/Tech

ICT vs. klíma (1)

Utoljára június 12-én foglalkoztam kedvenc témámmal, de még ennél is régebben volt, hogy írtam róla. Tegnap azonban egy összefoglalót találtam az Euractive oldalán, ami szerintem túl hosszú ahhoz, hogy laikusok valaha végig is olvassák, viszont egy sorozatot talán megér, hogy mindenki megértse, milyen lehetőségek vannak az információs társadalomban, ha észnél vagyunk.

Az információs és kommunikációs technológia (ICT) segíthet megfékezni a globális felmelegedést, de a szektor egyre növekvő uniós nyomás alá kerül, hogy csökkentse saját károsanyag-kibocsátását.

ICT CO2 kibocsátási aránya a globális emisszióban

Mérföldkövek

  • 2006. ETNO-WWF közös kiadvány: Saving the Climate @ the Speed of Light (Klímavédelem fénysebességgel)
  • 2007. január 10: A Bizottság bemutatja az energiára és klímaváltozásra vonatkozó 3*20-as céljait (20% megújuló energiaforrások, 20 %-kal kevesebb CO2 kibocsátás, 20%-kal növelt energiahatékonyság 2020-ra).
  • 2007. március 9: az EU jóváhagyja a bizottsági javaslatot.
  • 2008. december 12: Uniós csúcson megegyeznek az energia és klímacsomag végleges tervéről.
  • 2008. december 17: A Parlament jóváhagyja a klímacsomagot.
  • 2009. március 12.: Az Európai Bizottság elfogad egy Nyilatkozatot az ICT mozgósításáról, hogy megkönnyítsék az energia tekintetében hatékony, alacsony szén felhasználású gazdaságra való áttérést.
  • 2009 második fele: a Bizottság várhatóan előterjeszti javaslatát részletesebb intézkedésekkel, hogy ezzel bátorítsa az ICT zöldebb gazdaságra való áttérését.
  • 2009. december: UNFCCC konferencia Koppenhágában (COP-15) és az ENSZ poszt-kiotói egyezményének tervezett megfogalmazása.

Összefoglalás
Az információs és kommunikációs technológiával (ICT) foglalkozó cégek 6,6 millió embert foglalkoztatnak szerte az Unióban és az általános termelékenység-növekedéshez több mint 40 %-kal járulnak hozzá. Az információs és kommunikációs technológiák az Unió gazdaságának már majdnem az összes szektorában jelen vannak, de ez még mindig kiaknázatlan.

A McKinsey szerint, az intelligens berendezések és alkalmazások használatának növelése 2020-ra akár 15 %-kal csökkentheti a CO2 kibocsátást. Ugyanakkor az ilyen alkalmazások fokozott elterjedésének megvannak a hátrányai is: az ICT használat az EU villamos energia fogyasztásának körülbelül 7,8 %-áért felelős, és ez a szám a becslések szerint 2020-ra akár a 10,5 %-ot is elérheti. A szektor egészének globális CO2 kibocsátása 2020-ig várhatóan megduplázódik a fejlődő országok növekvő ICT és a számítógép használata miatt.

A Bizottság arra kérte az ICT cégeket, hogy csökkentsék a saját energiafogyasztásukat, ami jelenleg a globális kibocsátás 2 %-át teszi ki. Cserébe Brüsszel felajánlotta, támogatja az energieéhes országok ICT használatát, hogy ezzel segítse csökkenteni az ő fogyasztásukat.

Főbb témák

Az Európai Bizottság szerint az ICT szektor három módon tud hozzájárulni az üvegházhatás csökkentéséhez:

  1. Elősegíti az energiamegtakarítást a szélesebb értelemben vett gazdaságban, főleg a leginkább energiaigényes szektorokban, mint az építőipar, közlekedés vagy a gyártás;
  2. Segíti az immateriális gazdaságra való áttérést, ahol a telemunkával, e-kereskedelemmel és az úgynevezett „cloud computing” –gal (a távoli technológiák használata a személyi számítógépen végzett feladatokhoz) így szintén rengeteg energiát takaríthat meg
  3. Támogatja a háztartásokban, erőművek hálózatánál és az ipari alkalmazásoknál az energiafogyasztás mérését. A Bizottság indoklása szerint a nagyobb odafigyelés kisebb fogyasztáshoz fog vezetni.

(forrás: Euractiv)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment