Nem kategorizált

Gondolatébresztő, avagy ki a klímavédő?

zöldrefestés

Ma, február 19-én tartják a II. Magyarországi Klímacsúcsnak nevezett konferenciát. Ezzel kapcsolatosan vetődött fel párunkban némi kétség, kérdés, melyek alapján ide vetettünk egy kis gondolatébresztő(!)t.

Alapinformációk

  • Szlogen: „Koppenhága után: Környezettudatos gondolkodást, politikát és cselekvést a fenntartható fejlődésért”
  • Megfogalmazott célja: „a közös párbeszéd előmozdítása a tudomány, a gazdaság valamint a politikai élet magas rangú képviselői között a környezettudatos gondolkodás és a fenntartható fejlődés elérése érdekében.”
  • Támogatók: MVM Paksi Atomerőmű, Mátrai Erőmű, MVM Magyar Villamosművek…
  • Néhány előadó: Szabó Imre (környezetvédelmi miniszter), Herczog Edit (EP képviselő), Dr. Kerekes Sándor (BCE rektor-helyettes), Dr. Fodor Gábor (országgyűlési képviselő), Diana Ürge-Vorsatz (klímakutató, a CEU tanszékvezető), Greg Dorey (Brit nagykövet), Bencsik János (Tatabánya polgármestere), Dr. László Ervin (Budapest Klub elnöke), Valaska József (Mátrai Erőmű igazgatóság elnöke), Dr. Mika János (OMSZ  szakértője), Dr. Zágoni Miklós (fizikus), Dr. Juhász Árpád (geológus), Dr. Gerse Károly (Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgató- helyettese)…

Kétségek

  • a támogatók kapcsán:
    vajon miért szerveznek klímakonferenciát? és miért pont ők?

  • előadók kapcsán: vegyes a kép.
    A hiteles klímakutatóktól a politikuson keresztül, a nagy támogatók vezetőiig.
    De hol vannak azok a civilek, akik nem támogatják a támogatókat (pl. Energia Klub, Greenpeace, WWF, stb.), hanem azért vannak, hogy a civileket képviseljék? Vagy nekik nincs szerepük a szlogenben megfogalmazott Koppenhága utáni környezettudatos gondolkodásban, politikában és cselekvésben?

Utószó – fogalomtisztázás
A „zöldre mosás” vagy „zöldre festés”  Jay Westerveld,  New York-i környezetvédő, 1986-os esszéjéből származik. Westerveld arra mutatott rá, hogy az esetek nagy részében e cégek semmilyen környezetvédelmi erőfeszítést nem tesznek, mivel az számukra nem kifizetődő. Azóta a kifejezés szakkifejezéssé vált, és mára kiterjedt irodalma van. Egyfajta marketingstratégiák sora, melyekkel egy vállalat környezettudatosnak, környezetbarátnak, a természeti és emberi környezetért felelősséget vállalónak tünteti fel magát, miközben technológiájában, szervezetében, nyersanyag-felhasználásában és egyéb gyakorlataiban nem tesz lényegi lépéseket e célok elérése felé. A hamis vagy csak részben igaz zöld arculatot ugyanakkor arra használja fel, hogy profitját maximalizálja a környezeti kérdések iránt egyre fogékonyabb és igényesebb piacokon.

További írások a zöldre festésről, pl. MTVSz Globalizációs füzetek 3 vagy a Tudatos Vásárló cikke.

A szerzőről

szomkat

2 hozzászólás

Leave a Comment