Kövesd a békát!


rainforest_alliance

Különböző közösségi oldalakon tavaly óta ismét felütötte a fejét egy remekbe szabott reklám, amit én is újranéztem és úgy döntöttem, megosztom a fejlövésen is. Mielőtt azonban magát a videót megnéznéd, érdemes néhány szót ejteni magáról a témáról, ami a Rainforest Alliance védjegye. Ehhez a Tudatos Vásárlók adott segítséget. Bővebb infó náluk olvasható.

Az 1986-ban alapított Rainforest Alliance egy nemzetközi non-profit szervezet, amely célul tűzte ki az esőerdők megőrzését. Olyan gazdaságilag és társadalmilag életképes fejlesztéseket támogatnak, amelyek megfelelő alternatívát jelentenek az esőerdőket pusztító legeltetés, turizmus, mezőgazdasági gyakorlatok és erdőégetés helyett.
Azon vállalkozások, melyek megfelelnek a szigorú fenntarthatósági követelményeknek, jogosultak használni a Rainforest Alliance logóit, védjegyeit, hogy a termékeik és szolgáltatások megkülönböztethetőek legyenek a globális piacon.

Rainforest Alliance Certified™
Több mint 100 fajta termény (kávé, kakaó, tea, citrusok, banán, pálmaolaj, virág, stb) nyerheti el a Rainforest Alliance Certified™ logó használatát, amennyiben a farm gazdálkodása megfelel a Sustainable Agriculture Network (SAN) követelményeinek.
Egy minősített gazdaságban tilos az erdőirtás, kötelező a megfelelő talajvédelmi technikák alkalmazása, védeni kell az őshonos ökoszisztémát, minimalizálni szükséges az energia, víz és agro-kemikáliák használatát, csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. A szervezet tréninget és technikai segítséget is nyújt a megfelelő gazdálkodási formák kialakításhoz.
Nem magát a terméket, terményt, hanem a farmot, gazdaságot minősít a szervezet, ezért a leggyakrabban a logók mellet a következő kísérő szöveg is található: „[termék] amely Rainforest Alliance Certified ™ gazdaságból származik”.

Gyakori kritika a Rainforest Alliance Certified™ minősítéssel kapcsolatban, hogy nem ír elő minimum árat a farmerek termékeiért – bár a minősítés miatt némiképp magasabb árra számíthatnak – így kiszolgáltatottak a világpiaci ármozgásoknak.

Hasonlít a Fair Trade minősítéshez, ugyanakkor az esőerdők kiemelt védelme miatt, erősebb a természetvédelmi vonatkozása.

Kövesd tehát a békát itthon is a kávé, jégkrém, tea csomagolásán! A videóhoz pedig jó szórakozást!
)


Szólj hozzá

Szánj rá egy kis idôt és oszd meg velünk gondolataidat. Alap HTML kódokat használhatsz.

Hozzászólások

Szólj hozzá elsônek!