Élet-módi

#plasticfreejuly

Szerző Vida Melinda

Bár javában tart már a műanyagmentes július, nem késő csatlakozni. Listáztunk pár tippet, amivel már ma belefoghatsz!

A Plastic Free July egy globális mozgalom, amelyhez már több millió ember csatlakozott 2011 óta. Ez az akció lehetőséget biztosít mindazok számára, akik túl kényelmetlennek, nehéznek vagy épp körülményesnek gondolják a műanyagmentes életmódra való átállást, illetve akik nem tudják hol kezdjék a változtatást. A műanyagmentes július egy kihívássá, egy közösségi programmá formálta a tudatosabb, fenntarthatóbb életmódra való törekvést, sikerének titka is ebben rejlik.

De mi a lényeg? Hogyan segít a Földön, ha egy hónapig nem használunk egyszer használatos műanyagot?
Ez egy gyakori kérdés, de talán a legrövidebb válasz: sok kicsi sokra megy. Amellett, hogy így legalább 1 hónapra picit fellélegezhet környezetünk a műanyaghulladékoktól, ez az idő pont elég arra, hogy új szokásokat vegyünk fel, és így akár a következő hónapok műanyaghulladék-termelésére is hatással lesz az akció.

Amellett, hogy a környezetünk fellélegezhet, a pénztárcánknak is kedvezhetünk, akár rövid távon is, de hosszú távon biztosan. Íme pár takarékos és környezetbarát #plasticfree tipp, amivel Te is akár már ma belevághatsz a műanyagmentes utazásba:

  1. Vegyél annyit, amennyire valóban szükséged van, csomagolásmentesen!
    Az előre csomagolt kiszerelések esetében sokszor számunkra felesleges mennyiségekért is fizetünk, amik aztán a kamrában vagy a hűtőszekrényben állnak, akár hónapokig, s nem ritka, hogy elfelejtjük őket, majd újravásároljuk. Ha csomagolásmentesen, kimérve vásárolsz, mindig csak annyi élelmiszert viszel haza, amire épp szükséged van, így nem csak a hulladékot tudod csökkenteni, de havi szinten akár több ezer forintot is megspórolhatsz. Lehet a kisebb kiszerelés drágábbnak tűnik, de mérlegelj! Ha végül kidobod, elpazarlod a fel nem használt élelmiszert, akkor valóban megérte a nagyobb kiszerelés?
  2. Szerezz be egy kulacsot!
    Valószínűleg minden háztartásban van legalább egy, használaton kívüli kulacs, de ha a legutóbbi lomtalanításkor megszabadultál tőle, megéri beruházni egyre. Ma már hatalmas a választék, akár a design, az űrmérték, az anyag vagy épp az ár tekintetében (fontos, ha műanyagot választasz, lehetőség szerint legyen BPA mentes), így biztosan megtalálod a számodra legmegfelelőbbet. De lássuk a számokat: ha naponta megveszel legalább egy fél literes üditőt vagy ásványvizet, akkor egy hónap alatt minimum 6000 Ft-ot költöttél palackozott italra. Ha júliusban ezt a pénzt (vagy egy részét) egy számodra megfelelő kulacsra költöd és minden nap magaddal viszed a vizet, teát vagy bármit, amit fogyasztasz, pár hónap alat visszahozza az árát és mentesít ezektől a költségektől.
  3. Válts műanyagmentesre a fürdőszobában is!
    Kilépve a konyhából, a fürdőszoba az a helyiség, ahol leginkább találkozhatunk műanyag flakonos termékkel. Napjainkban már szinte mindenre van csomagolásmentes alternatíva. Tégy próbát és vásárolj habfürdő helyett természetes anyagokból készülő fürdőbombát, fogkrém helyett fogtablettát, tusfürdő és sampon helyett szilárd szappanokat.
  4. És az örök klasszikus: vigyél magaddal bevásárlótáskát!
    Ezt talán nem kell részletezni, hogy mennyi hulladékot termelünk a nejlon zacskókkal. De még bosszantóbb, hogy ezekkel a termékkel bizony rengeteg pénzt is a kukába dobunk. Egy vászontáska vagy egy újrahasználható bevásárlószatyor költségesebb beruházás, de ha minden vásárláshoz megvásároljuk a legolcsóbb egyszer használatos szatyrot 50, 70 vagy 100 Ft-ért, akkor évente ezzel minimum 5000 Ft-ot dobunk egyenesen a kukába.

Ahogy látod, a műanyagmentességgel mindenki jól jár. Ha felkeltettük az érdeklődésed és további tippeket keresel, nézd meg Vászonzsákoslány Évi új vidóját, amelyben összegyűjtött 100 dolgot, amivel Te is hozzájárulhatsz Földünk megmentéséhez.

Az egyszer használatos műanyagok ellen már törvényi szabályozásokat is hoztak, így remélhetőleg hamarosan nem is forgalmaznak majd ilyen termékeket.

Az év elején blogunkon is beszámoltunk arról, hogy 2021-től hazánkban is betiltják az egyszer használatos műanyagokat, valamint hogy 2020. július 1-én Hulladékgazdálkodási Hatóság indul az illegális hulladéklerakók felszámolása és a hulladékgazdálkodás, az újrahasznosítás előmozdítására.

Természetesen ezen rendelkezések globális bevezetésében is megakadásokat, csúszásokat okozott a tavasszal világméretűvé vált koronavírusjárvány, ami ismét felerősítette az egyén szerepét a rendelkezések életbelépéséig.

Tovább fokozza a problémát, hogy Magyarországon akadozik a műanyag-újrahasznosítás. Ahogy arra a napokban a Greenpeace is felhívta a figyelmet, Magyarországon jelentősen visszaesett az újrafeldolgozott műanyag iránt a keresleg, így a feldolgozó cégeknek sem éri meg átvenni a kommunális műanyag hulladékot. A műanyag szemét jelentős része sajnos továbbra is hulladékégetőben, vagy -lerakóban, legrosszabb esetben illegális lerakóhelyeken a környezetben végzi. Ma Magyarországon csak a PET-palackok és a polietilén fóliából készült zacskók újrahasznosítása zajlik akadálymentesen, a többi műanyag hulladék a jelenlegi alacsony olajárak, a támogatási körök hiánya, valamint a magas szennyezettség miatt gyakran nem lesz anyagában újrahasznosítva.

A Greenpeace szerint valódi megoldást a hulladék keletkezésének megelőzése jelenti, amelyhez az egyén, például a műanyagmentes július keretében tud hozzátenni azzal, hogy minimalizálja vagy lenullázza a háztartása által megtermelt műanyag hulladékok mennyiségét.
További részletek a Greenpeace hivatalos közleményében.

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment