Föld

Élő Bolygó? De meddig?

Szerző Vida Melinda

Kiadta a WWF a 2020-as évi Élő Bolygó Jelentést. Az eredmények elkeserítőek.

A WWF a mai napon kiadta a 2020-as évi Élő Bolygó Jelentést, amelyben a Föld aktuális állapotáról, valamint az emberi tevékenység hatásáról számolnak be tudományos adatokkal alátámasztva. Az idei jelentés szerint a gerinces fajok populációi 1970 óta megdöbbentő mértékben, 68%-kal zsugorodtak.

A Jelentés többek között rávilágít arra, hogy az elmúlt alig 50 év alatt közel 4500 faj esetében figyelhettünk meg nagy mértékű (átl. 68%) populáció csökkenést. A számokból jól látszik az is, hogy a legnagyobb probléma az édesvizek élővilágában figyelhető meg, az itt élő emlős-, madár-, kétéltű-, hüllő- és hal populációk esetében drasztikus, 80% feletti zsugorodás mérhető.

Muszáj észrevennünk, hogy a természetet veszélybe sodortuk, és ezzel a saját jövőnket tesszük kockára. Ideje újragondolni a természethez fűződő viszonyunkat, és meg kell végre értenünk: a mi túlélésünk is a bolygó állapotától függ.
A WWF Magyarország meghirdette az új normát, aminek elfogadásával bárki részévé válhat a változás generációjának.

A WWF Magyarország a zöld helyreállítás reményében a mai napon egy 7 pontban összefoglalt vállalást intézett az emberekhez.

Ezennel fogadom, hogy kiveszem a részem az alábbi törekvésekből, és másokat is erre buzdítok:

  1. A hazai erdők védelme létfontosságú
  2. Az élővizekre mindannyiunknak szüksége van
  3. A természet a megoldás
  4. A fogyasztás felelősség
  5. A vadvilág megóvása egészségünk kulcsa
  6. Az élőhelyvesztést meg kell állítani
  7. Tiéd a következő lépés



A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment