Föld

Az Amerikai Egyesült Államok visszatért a Párizsi Megállapodásba

Szerző admin

Joe Biden, az Egyesült Államok frissen megválasztott elnöke ígéretéhez híven hivatalosan is visszatért a Párizsi Megállapodásba.

A közel 200 ország által támogatott egyezményből még a korábbi elnök, Donald Trump, ciklusa alatt lépett ki az Egyesült Államok 2020. november 4-i határidővel, amit az akkor még csak elnökjelöltként induló Biden hevesen kritizált, és ígéretet tett, hogy beiktatása után azonnal visszalépteti az országot az egyezménybe.

Biden a hivatalban töltött első napján számos végrehajtási rendeletet írt alá, amelyek arra irányultak, hogy az Egyesült Államok hogyan reagáljon az éghajlatváltozásra. A nemzet így több mint 2 hónap után ismét részt vesz az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának csökkentését célzó nemzetközi paktumban.

A 2015-ben létrehozott egyezmény magába foglalja a nemzetközi koordináció és a nemzetileg meghatározott hozzájárulások (NDC-k) szükségességét annak érdekében, hogy iparosodás előtti szinthez képest 2 Celsius fok alatt tartsuk a globális felmelegedést.

A világ vezetői örömmel fogadták az Egyesült Államok újracsatlakozását a Párizsi Megállapodáshoz, de szakértők és tisztviselők is megerősítették, hogy az országnak jelentős lépéseket kell tennie az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Az elnökválasztási kampánya során Biden már bemutatta ambiciózus klímavédelmi tervét azzal a céllal, hogy fokozza az Egyesült Államok erőfeszítéseit az éghajlatváltozással szembeni fellépés érdekében. Ez a terv magában foglal egy 2 milliárd dolláros befektetést a tiszta energiába és az infrastruktúrába, amivel jó úton járhatnak, hogy az energiaszektor 2035-ig szén-dioxid-mentes legyen, és 2050-re elérjék a nettó nulla kibocsátást.

[Forrás: Global Citizen]



A szerzőről

admin

Leave a Comment