Inno/Tech

A Nissan is felzárkózni készül a hibridek terén

Altima

A Nissan közzétette saját hibrid (árammal és benzinnel), illetve bio-etanollal, valamint más „zöld” energiaforrásokkal működő autók kifejlesztésére vonatkozó tervét. A második legnagyobb japán autóipari cég nem akar lemaradni a Toyota és a Honda mögött.

A Nissan Zöld Program 2010 nevet viselő terve értelmében saját technológiára alapozva jelenik meg 2010-ben először a hazai és az amerikai piacokon környezetbarát, alacsonyabb szén-dioxid kibocsátású járműveivel. Közülük is az Altima sedan, a Toyota technológiájára épülő jármű lesz az első, amelyet már jövő tavasszal bevezetnek az USA-ban.

Az Altimát bemutató videó
Nissan AltimaCarlos Ghosn, a Nissan vezérigazgatója mindeddig visszafogottan nyilatkozott a vásárlóknak túl sokba kerülő, a gyártóknak pedig kevés profitot biztosító hibrid technológiáról. A Nissan olyan technológiákban gondolkodik, amelyek esetében a költségek és az árak már az induláskor jövedelmet biztosítanak. A cég azt ígéri, hogy elsőként jelenik majd meg a világon 2010-ben a hagyományos belső égésű motorok feljavított változatával, amelynek révén a gépjármű 3 liter benzin fogyasztásával tesz meg 100 kilométert. A Honda és a Toyota ez év elején már vázolta a környezetbarát autókra vonatkozó középtávú fejlesztési terveit, és ugyanezt tette a General Motors Corp., a Ford Motor Co. és a DaimlerChrysler AG is.

A Nissan mindemellett a Renault-val szövetségben 2007 első felében készül megjelenni 2 literes környezetbarát dízelautójával, továbbá a 2007/08-as üzleti évben CVT (fokozatmentes váltóval) felszerelt autójából 1 milliót szándékozik értékesíteni, vagyis összes eladott autójának 24 %-a már ilyen technikával fog rendelkezni. 2006 márciusáig 450 ezer CVT-vel felszerelt autót adtak el. A CVT-s autók az automata sebességváltós autóknál sokkal drágábbak, de 10 %-kal kevesebb szén-dioxiodot bocsátanak a levegőbe. A további célok között egyebek között a teljesen elektromos meghajtású, hidrogén-cellás jármű, illetve új iparági standardnak szánt lítium-ion tápegység kifejlesztése szerepel, ez utóbbi fejlesztésére a közeljövőben új céget alapítanak.

Az etanolt nagy arányban használó Brazília számára 2009-re ígérik a teljesen etanol-alapú járművet, és a tervek között szerepel az Armada FFV (flexible fuel vehicle) fokozatmentes váltójú járműnek jövő évben az amerikai piacon való bevezetése. Ez az autó bármilyen alapanyagból előállított etanollal, benzinnel működik, 85 %-ban etanolra alapozva.
A japán vállalat erőfeszítései révén globálisan működő gyártelepeinek szén-dioxid kibocsátása 2010-re a 2005. évi szinthez képest 7 %-kal csökken.

Nissan Altima

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment