Nem kategorizált

Etikai bukta a Siemensnél

siemens_marke_1328245.gif 

Letartóztatták Thomas Ganswindtet, a Siemens csoport korábi első emberét.

Ganswindt a legmagasabb rangú vezető, aki belekeveredett a botrányba, amely annak nyomán robbant ki, hogy a német rendőrség sikkasztással és egyes potenciális vevők lefizetésével vádolta meg a társaság távközlési üzletágának tucatnyi munkatársát.

Az ügyben érintett üzletág volt igazgatója 17 évi szolgálat után, szeptemberben lépett ki a Siemenstől, hogy elfoglalja a luxembourgi Elster Group mérőeszközgyár vezérigazgatói posztját. A Der Spiegel értesülései szent Ganswindtet korábbi kollégáinak vallomása alapján vették őrizetbe, amelyek szerint tudott a kenőpénzalapokról, sőt részt vett az egész megvesztegetési rendszer működtetésében.

Az ügyben egyébként egyre nagyobb összegek szerepelnek: a nagyvállalat legutóbbi bejelentése szerint a jelenleg folyó belső vizsgálat több mint 420 millió euró gyanús kifizetésre derített fényt. Ezt az összeget adómentesen fizethető tanácsadásokra költötték el, s bár ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ez az összeg teljes egészében a megvesztegetést finanszírozó alapokba került, egyelőre nem tisztázott, hogy konkrétan milyen megbízások alapján, kiknek a zsebébe vándorolt ez a pénz.

A bejelentés jelentőségét elsősorban az adja, hogy a német, a svájci és az olasz hatóságok által folytatott vizsgálat nagyjából 200 millió euróról tud csak, amelyet gyaníthatóan kenőpénzalapokba szivattyúztak át a Siemens kasszájából. Az ügy további következménye, hogy a Siemens hét évre visszamenőleg módosítja eredménykimutatásait, mivel a hatósági eljárás nyomán plusz adókiadásra számít. Összesen 168 millió eurós többletköltséggel számolnak, aminek nyomán például a 2006. szeptember 30-án zárult üzleti év nettó nyereségadatát 3,106 milliárd euróról 3,033 milliárdra csökkentik. (Forrás: index)

Corporate Responsibility

A vállalat 2003 óta tagja az ENSz Globális Megállapodásnak, amelynek 10. pontja a korrupció elleni küzdelemről szól. Ezen felül rendelkezik Pénzügyi Etikai Kódex-szel és megfelelési programmal. Első ránézésre egészen komoly vállalati felelősségvállalás tevékenységgel rendelkezik (ld. a Corporate Responsibility oldalt).

Van olyan, hogy a felsővezetők egyetértenek és aláírnak elkötelezettséget tanusító dokumentumokat, és bár a vállalati felelősséget (CR) menedzselő munkatárs(ak) elképzelhető, hogy rengeteget dolgoznak többek között azon, hogy az etikát bevezessék a vállalatcsoporton belül, végük az egész program, munka és jószándék bukhat, mert az aláírás, csatlakozás mögött nincs tényleges felsővezetői elkötelezettség.

A szerzőről

szomkat

Szólj hozzá

  • Megszületett az első bírósági döntés a Siemens megvesztegetési ügyében: a darmstadti törvényszék a német gépipari vállalat két korábbi vezetőjét találta bűnösnek megvesztegetésben, illetve ebben való segédkezésben. A korábban a Siemens erőművi részlegében vezető beosztásban lévő 63 éves Andreas Kley két év felfüggesztettet kapott az olasz Enel energiacsoport menedzsereinek megvesztegetéséért. A korábban ugyancsak vezető beosztásban dolgozó 73 éves Horst Vigenert kilenc hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság a megvesztegetésben való bűnrészesség miatt. A két egykori Siemens alkalmazott a tárgyalások során beismerte, 6 millió euró kenőpénzt adtak az Enel két vezetőjének azért, hogy a Siemens kapjon megrendelést gázturbinák szállítására 1999-2002 között. A kenőpénz átvevőit, illetve további két Siemens-dolgozót a milánói törvényszék korábban ugyancsak felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. A hétfői bírósági ítélet szerint a Siemensnek magának 38 millió euró lefölözést be kell fizetnie az államkasszába, a bűnös eredetű gazdagodás miatt. A döntés ellen a Siemens fellebbezni fog.

Leave a Comment