Inno/Tech

Első szélerőmű park Magyarországon

Felépült az első magyar szélerőmű-park Mosonszolnok térségében
szélerőmű az M1 mellett

Felépült az első magyar szélerőmű-park Mosonszolnok térségében; a 12 erőműből álló 24 megawatt teljesítményű létesítményre 36 millió eurót – közel 9 milliárd forintot – fordított a beruházó Energy Corp Hungary (ECH) spanyol magyar vegyes kft. – mondta Hoffmann László ügyvezető igazgató kedden az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint 48 MWh teljesítményű parkot szándékoztak létesíteni a magyar-osztrák határ közelében, s ennek megfelelően alakították ki az infrastruktúrát, azonban csak 24 MWh-ra kaptak engedélyt a Magyar Energia Hivataltól. Hoffmann László azonban bízik benne, hogy az energia hivatal referenciaként kezeli az elkészült parkot, és a cég engedélyt kap a fejlesztés folytatásához.

Mostanra 12 szélerőművet állítottak fel. A kivitelezésben 8 millió euró értékű munkát magyar alvállalkozók végeztek.

A széltornyok 78 méter magasak, rotorjuk 90 méter átmérőjű. A 12 géptől évente 52.176 MWh termelést várnak. A beruházás megtérülési ideje 10-13 év. A park várhatóan legalább 30 éven keresztül termeli az elektromos áramot üzemanyagköltség nélkül.

Szintén elkészült a turbinákat kiszolgáló parképület, benne a vezérléssel, valamint a Mosonmagyaróvár külterületén található 120/20 kV-os villamos alállomás, melyen keresztül kerül átadásra az E.ON-ÉDÁSZ Zrt. 120 kV-os hálózatára a megtermelt energia. A kötelező átvétel ideje 2019-ig tart.

A társaság a park épületében megteremtette a feltételeket konferenciák, kerekasztal beszélgetések lebonyolítására. Olyan programokat terveznek, amelyekkel fokozni tudják az emberek környezet iránti érzékenységét. A park próbaüzeme jövő év első napjaiban indul, a kereskedelmi üzemet pedig várhatóan februárban kezdik.

A létesítmény teljes egészében magánberuházásból valósult meg, lévén a gazdasági kormányzat a társaság benyújtott pályázatát a KIOP-forrásra elutasította.

Az ECH Kft-t 2001-ben alapította 2 spanyol szakmai befektető cég, az Acciona Eólica CESA S. L., és a GEHC Energias Renova bles S. L. , valamint a magyar LG Energia Kft. Az Acciona a világ legnagyobb független szélerőműves cége: 3 ezer megawattos kapacitású szélerőművel rendelkezik. Tőzsdei cég, a világ több mint 60 országában van érdekeltsége.

(Forrás: DunaTV, Greenfo)

Annyira jól esett olvasni, hogy van olyan vállalat, akit bár anyagilag nem támogat a kormány, és bár 48 MWh teljesítmény helyett annak csak a felére kapott engedélyt, de nem adta fel, és mégis belevágott egy ilyen beruházásba muskátli virágos kishazánkban. Talán ezek az első lépések, hogy többen felbátorodjanak…

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment