Inno/Tech

Napenergiával működő LCD monitor a NEC-től

monitor.JPG A NEC amerikai részlege olyan újdonságot mutatott be, amellyel a hagyományos asztali LCD kijelzők válnak napenergiával működtethetővé. A fejlesztés a cég szerint csökkenti a költségeket, mivel a már meglévő monitorokat működtetnék az alternatív megoldással.

Természetesen elsősorban a vállalatok profitálhatnak a NEC legújabb megoldásából, amelyek az LCD kijelzők energiaellátását oldanák meg környezetbarát és egyúttal olcsó módon. A cég partnereivel közösen napelemekre bízná a munkát, kivéve a monitorokat a hagyományos hálózatból és pusztán a napenergiára bízva azok működtetését. A rendszer a vállalat összes jelenlegi termékével működik, nincs tehát szükség a kijelzők lecserélésére.

A NEC álláspontja szerint az összegyűjtött napenergia normál esetben több napra elegendő tartalékot biztosít a hagyományos LCD monitorok ellátásához. Legyen szó egy vagy akár több kijelzőről, a megoldás csökkenti a kiadásokat, és házon belül megoldja az áramellátás kérdését, miközben a magas élettartam révén bőségesen megtérül. A csomag részeként szállított két panel állításuk szerint 50 évig, az akkumulátorok pedig 20 évig gond nélkül végzik munkájukat, ami több mint elegendő az egyszeri kiadás megtérüléséhez.

A közleményből kiderül, hogy a rendszer évente 293 kWh energiát termel, ami persze nagyban függ a panelek elhelyezésétől, valamint a beérkező napfény mennyiségétől. Több monitor egyidejű használata tovább ronthatja a mutatókat, de a normál működtetéshez így is elegendő a megoldás. Az együttműködő partner, a kanadai Carmanah 1998-ban alakult, jelenleg többek között az amerikai haditengerészetnek is szállít, így semmiképpen nem számít kispályásnak ezen a területen.

(forrás: FigyelőNet)
A NEC január 4-én kiadott közleményében feltűntetett teljes csomag a következőket tartalmazza:

  • 2 x EV-120 – Evergreen 120 Watt-os Napelem Panel
  • 3 x EX-1000 – Extreme 12V, Deep Cycle napelem akkumulátor – 100 AHr
  • 1 x GPR-25 – Go Power! 25 Amp Digitális töltő kontrol
  • 1 x GP-SW150-12 – Go Power! Pure Sine Wave 150 Watt-os Inverter 12 Volt
  • 1 x GPSC -12-10A – Go Power! 10 Amp Smart akkumulátor töltő
  • 1 x Akkumulátor / Napelem vezeték + alkatrészek

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment