Nem kategorizált

Térképen a decemberi enyhe tél

2006 decembere igen enyhe volt nem csak hazánkban, de az északi félteke nagy részén. Ugyanakkor egyes területeken a megszokottnál alacsonyabb volt a hőmérséklet.

Észak-Amerikában egyes területeken csak a napokban hullott az első hó, míg Washingtonban virágoztak a cseresznyefák. Az enyhe európai időjárást pedig saját bőrünkön is megtapasztaltuk.

Az alábbi térképen a földfelszín nappali átlaghőmérsékletének tavaly decemberi adatait láthatjuk, pontosabban azok eltérését a 2000-2005. időszak átlagértékétől. A grafika a NASA Terra műholdja által mért adatok alapján készült.
éghajlatváltozás térképen
A képen pirossal jelölték azokat a területeket, amelyeken a talajfelszín nappali hőmérséklete meghaladja az elmúlt öt év átlagértékét, kékkel pedig azokat, ahol a hőmérséklet elmarad az öt éves átlagtól.
Látható, hogy többek között Kanada és az Egyesült Államok középső területein, Európa északkeleti részén, valamint Szibéria közepén a talajfelszín hőmérséklete közel tíz fokkal meghaladja az elmúlt öt év átlagát.

A sötétkék foltok az ellentétes trendet érzékeltetik. Közel 10 Celsius fokkal volt alacsonyabb a nappali átlaghőmérséklet az előző öt év átlagához viszonyítva Grönlandon, Kelet-Afrikában, a Közel-Keleten illetve Oroszország távoli területein.

Habár az ábrán nem látszik, de a Csendes-óceán felszíni vizének hőmérséklete is jelentős eltérést mutat a megszokottól. Az El Nino hatására ugyanis az óceán keleti medencéjében az átlagosnál jóval magasabb, a nyugati területeken pedig alacsonyabb a vízfelszín hőmérséklete.

Forrás: nationalgeographic.hu

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment