Nem kategorizált

‘Earth Challenge’ avagy 25 millió dollár a CO2 csökkentéséért

Branson - Earth Challenge

Hogyan csökkenthető hatékonyan a légkör növekvő szén-dioxid koncentrációja? Sir Richard Branson, amerikai milliárdos az eddigi 3 milliárdos, majd 400 milliós klímavédelmi akciói után, most 25 millió dollárt ajánlott fel egy, a témában áttörő eredményt hozó javaslat kidolgozójának.

Virgin Earth Challenge‘ néven 25 millió dollár értékű díjat ajánlott fel Richard Branson múlt pénteken annak, aki hosszú távon működő, hatékony módszert fejleszt ki az emberi tevékenység által növekvő légköri szén-dioxid és metánkoncentráció csökkentésére. Vagyis azé a díj, aki megoldja a káros üvegházhatású gázok kivonását a légkörből. A verseny nyílt, az elkövetkező négy évben bárki jelentkezhet rá.

Persze, persze, jó marketing. Azóta figyelek én is oda, hogy mi is az a Virgin, mióta Branson tavaly szeptemberben az éves bevételét, azaz kb. 3 milliárd dollárt ajánlott fel klímavédelemre. Lehet kritizálni, hogy ez csak PR fogás. De komolyan úgy gondolnánk, hogy summa 3 425 millió dollár „csak úgy” PR? És ha igen? Nekem tetszik, hogy egy milliárdos megmozgatja egy kicsit a világot, és úgy teszi ezt, hogy közben a bolygót helyezi középpontba. Lehet, hogy földhöz ragadt vagyok, de nem hiszek benne, hogy technológiát fejleszt ki valaki az üvegházhatású gázok bolygó-szintű kivonására, mégis a komoly összegek valószínűleg komoly szándékot takarnak. De lássuk a részleteket…

Branson és Gore

A találmányokat egy neves szakemberekből álló bizottság értékeli. Tagjai között van többek között a NASA klímakutatója, James Hansen; a Gaia-elmélet „atyja”, James Lovelock; a brit környezetkutató és egykori diplomata Crispin Tickell vagy az ausztrál környezetvédő, író Tim Flannery.

A verseny védnöke Al-Gore, az Egyesült Államok volt alelnöke.

Branson, aki mellesleg egy közlekedési- és lemezgyártó cégekből álló óriásvállalat vezetője a mostani „versenyt” a korabeli brit úttörő tudományos lépések, felfedezések ösztökéléséhez hasonlította.

Egészen pontosan az 1675-ben, az angol király által közzétett felhíváshoz, amelyben a király a földrajzi hosszúság pontos meghatározására szólította fel a tudós világot. A választ csak hatvan évvel később, John Harrison órás mester adta meg. „Viszont a Föld most nem várhat hatvan évig, törekednünk kell arra, hogy minél előbb megtaláljuk a választ” – hangsúlyozta Branson.

Ugyanakkor a cégvezető azt is hozzátette, hogy nem szabad azt hinnünk, hogy a technológia önmagában megoldást jelent a problémára, ugyanis bonyolult társadalmi problémáról van szó.

A milliárdos már tavaly ősszel bejelentette, hogy a tulajdonában lévő Virgin Atlantic nevű légitársaság – amely maga is felelős az üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának növekedéséért – valamint a Virgin Train nevű vasúti társaság nyereségét az elkövetkező tíz évben a klímavédelem javára fordítja. Összesen mintegy 3 milliárd dollárról van szó.

Ezen kívül létrehozott egy másik vállalatot, Virgins Fuels néven, amely a következő három évben mintegy 400 millió dollár értékben zöldenergia beruházásokat hajt végre.

(Forrás: National Geographic)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment