Nem kategorizált

Felmérés – EU 25 vélemények az EU energiapolitikájáról

Tegnap jelent meg az Eurobarometer EU 25 tagországára kiterjedő felmérése. Eszerint egyértelmű, hogy az EU állampolgárai komolyabb lépéseket támogatnak az éghajlatváltozás megfékezésére.

A megkérdezettek 50%-a nagyon aggódik az éghajlatváltozás miatt, 37%-a pedig bizonyos mértékig. Mindössze 12% az, aki nem törődik vele, és 1% nem tudott válaszolni. (Ugyanez a válasz Magyarországon 51% / 34% / 15%.)

A felmérés adatai szerint a magyarok 74%-a már most egyetért azzal, hogy az EU egy minimálisan kötelező érvényű határértéket szabjon meg a tagországok számára a megújuló energiák felhasználási arányára vonatkozóan.

A magyarok 76%-a szerint, amivel az elsők vagyunk az EU-ban, a kormánynak támogatnia kell az energiahatékonysági megoldásokat, az otthonokban is megvalósítható módokon.

Szintén kiderül a felmérésből, hogy a magyarok 61%-a kifejezetten ellenzi az atomenergiát, azaz azzal ért egyet, hogy csökkenteni kéne az atomenergia részesedését az EU áramtermelésében.

A felmérés kiértékelő prezentációja angolul letölthető itt.

A Greenpeace a felmérés ismét hangot adott annak az igényének, hogy a kormány adjon előzetes tájékoztatást az EU Energia Csúcson képviselni kívánt álláspontjáról. A cikkük a honlapjukon olvasható.

A szerzőről

szomkat

Szólj hozzá

Leave a Comment