Nem kategorizált

Schwarzenegger önszabályozást akar az autókra

csökkentsd a CO2-tKalifornia önállóan akarja szabályozni az autók károsanyag-kibocsátását. Arnold Schwarzenegger kormányzó azzal fenyeget, hogy pert indít a szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (EPA) ellen, ha ezt nem teszi lehetővé. A George Bush vezette republikánus kormány mindeddig indulatosan visszautasította a káros gázok korlátozását célzó követeléseket.

Az amerikai legfelsőbb bíróság április elején első ízben hozott döntést a globális felmelegedésről zajló politikai vitában; megfigyelők akkor úgy látták, hogy a nem éppen környezetvédő politikájáról ismert Bush-kormány egy lépést hátrálni kényszerül. A bírói testület úgy foglalt állást, hogy a széndioxid környezetszennyező gáznak minősül, így az EPA korlátozhatja a gépjárművek által kibocsátott káros anyagok kibocsátását. Az EPA korábban azzal az ürüggyel hárította el zöld szervezek ez irányú követelését, hogy a széndioxid és több egyéb káros gáz a „tiszta levegő törvény” értelmében nem környezetszennyező, így nincs jogköre korlátozást megállapítani. Az egyes elemzők által történelminek nevezett legfelsőbb bírósági döntés következtében elhárul az akadály az elől, hogy az Egyesült Államokban is szigorú normákat állapítsanak meg felmelegedést okozó gázok kibocsátására.

The New York Times szerint Washington a döntés ellenére olyan lassan mozdul, mint egy gleccserfolyam. Pedig a legutóbbi Times/CBS-felmérés szerint az amerikaiak túlnyomó többsége azonnali lépéseket vár a felmelegedés ügyében. A világ vezető tudósai által készített, megjelenés előtt álló tanulmányból kiszivárgott részletek szerint a kormányoknak mindössze 20-30 évük maradt arra, hogy tegyenek valamit a legsúlyosabb következmények elhárítására.

Stephen Johnson, az EPA vezetője a washingtoni szenátusban közölte: egyelőre vizsgálják a legfelsőbb bírósági döntést és nem tudják, mikor vezetnek be korlátozásokat, ha egyáltalán bevezetnek.

Kalifornia 30 %-kal csökkentené 2016-tól az autók károsanyag-kibocsátását, ami része annak a szélesebb tervnek, hogy 2020-ra minden forrásra kiterjedően 25 százalékkal fogják vissza az üvegházhatást kiváltó gázok légkörbe kerülését. Az amerikai szövetségi szabályozás szerint ha Kalifornia zöld fényt kap saját normáinak megállapításához, akkor azokat más államok is átvehetik. A The New York Times szerint 11 állam fogadott már el korlátozásokat, amelyek Kalifornia „győzelme” esetén életbe léphetnének.

Megfigyelők már figyelmeztettek: évek telhetnek el, amíg az EPA esetleg lép az ügyben, ugyanis nem kötelezték a szabályozásra. A George Bush vezette republikánus kormány mindeddig indulatosan visszautasította a káros gázok korlátozását célzó követeléseket azon az alapon, hogy az az amerikai gazdaság érdekeit sértené. A bírálók szerint Bush nemcsak lekicsinyítette, hanem igyekezett el is hallgatni azokat a tényeket, amelyek az ember okozta klímaváltozás drámai következményeivel kapcsolatosak.

(Forrás: Greenfo)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment