Nem kategorizált

IPCC jelentés 3. kötet

üvegházhatású gázok növekedése 1970 és 2004 közöttAz IPCC 1. kötete – mely a klímaváltozás emberi eredetére hívta fel a figyelmet (post) – valamint a 2. kötet után – ami a klímaváltozás hatásairól szólt (post) – május 4-én Bangkokban kiadásra került a soron következő 3. kötet is.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) – éghajlatváltozás szakmai kérdéseivel foglalkozó ENSZ szervezet – legújabb jelentése az éghajlatváltozást kiváltó üvegházhatású gázkibocsátások növekedési tendenciáiról szól, valamint azokról a lehetőségekről, amelyekkel mérsékelhetők, illetve csökkenthetők ezek a kibocsátások.

Az elfogadott dokumentum rámutat arra, hogy a további évtizedekben a kibocsátások növekedése várható, hacsak nem fogadnak el hathatós intézkedéseket az éghajlatváltozás megfékezésére olyan már ma is ismert technológiák széleskörű bevezetésével, amelyekkel elérhető a kibocsátások csökkentése.

Az ezt a célt szolgáló intézkedéseket, a megfelelő piaci eszközök bevezetését gazdasági eszközökkel célszerű növelni. Ugyanakkor a csökkentési költségeket minden esetben ellensúlyozzák a rövid távon is jelentkező hasznok, amelyek például az energiahatékonyság javításával függnek össze. A kitűzött célok egyrészt a már ma elérhető technológiákkal, másrészt az elkövetkező évtizedekben elérhető technikákkal lesznek megvalósíthatóak.

Az egyes országok intézkedéseinek ahhoz kell hozzájárulniuk, hogy globális szinten néhány évtizeden belül már ne növekedjenek a kibocsátások. Ugyanis minél alacsonyabb szinten stabilizálódik e gázok légköri koncentrációja, annál nagyobb az esély arra, hogy Földünk nem melegszik túl, azaz ennek hatásai még elviselhetők lesznek.

A kibocsátás csökkentésének ösztönzésére az egyes kormányok rendelkezésére áll az állami támogatás – pénzügyi ösztönzőkön, megfelelő normák bevezetésén, illetve piacteremtésen keresztül – amely igen fontos a hatékony technológiafejlesztés és innováció eléréséhez. A nemzetközi tárgyalások legfontosabb eredménye a globális karbon piac megteremtése, az új intézményrendszer és mechanizmusok kialakítása, melyek további jövőbeni csökkentések lehetőségét hordozzák magukban.

A jelentés kifejti, hogy a nemzeti fejlődési irányok fenntarthatóvá tétele elősegíti a klímaváltozás káros hatásainak korlátozását, kezelését is, valamint a kibocsátások csökkentését.

Magyarország bekapcsolódott azokba az EU-szintű egyeztetésekbe, amelyek során kialakult a készülő jelentéssel kapcsolatos közösségi álláspont. A jelentés egyúttal fontos szakmai hátteret nyújt a készülő hazai stratégiához is.

  • A politikai döntéshozók számára készített összefoglaló letölthető innen .
  • A sajtótájékoztatóra készített prezentáció letölthető innen.

(Forrás: Greenfo és IPCC honlapja)

Ld. még az Index cikkét.

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment