Inno/Tech

Dél-Korea tervezi a legnagyobb naperőművet

Sinan

Jövő novemberig Dél-Koreában a német SunTechnics kivitelezésében megépül a világ legnagyobb naperőműve. A 20 MW teljesítményű kulcsrakész létesítmény az ország délkeleti részén fekvő Sinan városa mellett terül majd el, 80 futballpálya nagyságú (600 ezer négyzetméter) területen. Az erőmű kivitelezési költsége 90 millió euró. A teljes projekt kivitelezési költsége az infrastruktúra beruházásokkal együtt 126 millió euró.

A Conergy AG napenergia ipari leányvállalata a szerződésnek köszönhetően megerősítheti piacvezető pozícióját Kelet-Ázsiában, és tovább bővítheti jelenlegi 25 %-os részesedését. A napenergia tekintetében Dél-Korea „az egyik legígéretesebb piac” – jelentette ki a SunTechnics vezérigazgatója, Martina Petersen. Az országban működő napelemes erőművek áramtermelési kapacitása a 2006-os 25 MW-ról az elkövetkező öt évben 375 MW-ra emelkedhet.

A SunTechnics ázsiai-csendes-óceáni regionális igazgatója, Stefan Müller szerint a német cég és a Dongyang vizsgálja közös projektek kivitelezésének lehetőségét harmadik piacokon is. Jó lehetőségeket látnak például az épületi homlokzatokba integrált napenergia-telepek gyártása és beépítése terén.

Üzembe helyezésekor az erőmű valószínűleg a világ legnagyobb ilyen jellegű létesítménye lesz, 6000 háztartást lesz képes ellátni elektromos energiával. 2009 végéig viszont Németországban épül meg a világ legnagyobb napenergia-termelő létesítménye 40 megawatt teljesítménnyel.

A SunTechnics összesen 109 ezer „napraforgó” napelem-modult telepít majd Sinanban. A létesítmény áramtermelésétől évente 20 ezer tonna széndioxid-kibocsátás megtakarítását remélik. A szöuli kormány célja az alternatív energiaforrások részarányának öt százalékra emelése a primer energiafelhasználásban az elkövetkező öt évben. Tavaly 2,2 %-on állt a részarány.

(Forrás: Zöldtech)

Kapcsolódó post: Portugáliában a világ legnagyobb napelemparkja

A szerzőről

szomkat

Szólj hozzá

Leave a Comment