Nem kategorizált

Megint beint az USA?

Amerika visszautasítja azokat a célszámokat, amelyeket Németország az EU-val egyetértésben javasol a G8-tagoknak készülő klímatervezetében – ez derül ki abból a dokumentumból, amit a Greenpeace szivárogtatott ki a sajtónak.

A szervezet közlése szerint Tony Blair leköszönő brit kormányfő is sikertelenül próbálta rábeszélni az amerikai politikusokat arra, hogy fogadják el a tervezetet – írja a BBC. Az Európai Unió tagállamaival korábban egyeztetett dokumentumot a soros EU-elnök Németország javaslatára fogják megtárgyalni a következő G8-csúcson. A kiszivárgott dokumentum – amely a tervezet összefoglalóját és a hozzáfűzött amerikai kommentárokat tartalmazza – azt sejteti, hogy a június 6-8. között megrendezett találkozón heves viták várhatók.

A dokumentumban szereplő, pirossal írt megjegyzések szerint Amerikának alapvető és komoly gondjai vannak a tervezettel. A kommentárokból alig burkoltan az tűnik ki, hogy az Egyesült Államok attól tart, gazdasági pozícióját veszélyezteti, ha túl drasztikusan csökkenti a globális felmelegedésért leginkább felelős üvegházhatású gázok kibocsátását. A Greenpeace igazgatója, John Sauven „kriminálisnak” nevezte az USA álláspontját.

Az új megegyezésre azért volna szükség, mert a Kiotói Egyezmény csak 2012-ig határozott meg célszámokat. A tervezet többek között előírja az üvegházhatású gázok csökkentését (2050-ig 50 %-kal azt 1990-es szinthez képest), a hatékonyabb energiafelhasználást és szállítást (a célszám 20 % 2020-ig), illetve a kívánalmak között szerepel az is, hogy a Föld átlaghőmérsékletének emelkedése ebben a században 2 °C-on belül maradjon.

Az ENSZ klímabizottsága, az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) idén adta ki hatévente esedékes klímajelentését. A négykötetes dokumentum három megjelent kötetében az IPCC kijelentette, hogy a globális felmelegedés fő oka az ember, és leírta, hogy a jelenség megfékezése a világ GDP-jének töredék részéből finanszírozható.

(Forrás: Index, az eredeti cikk a BBC honlapján)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment