Ember Gazdaság

G8

G8Németország történetében soha nem látott biztonsági intézkedések közepette kezdődik ma este Heiligendammban a legfejlettebb ipari országokat és Oroszországot tömörítő G8-csoport csúcstalálkozója.

A balti-tengeri üdülőhelyet 12 km hosszúságú beton-, illetve drótkerítéssel zárták el a külvilágtól. Az állam- és kormányfők biztonságára, a csúcskonferencia zavartalan lebonyolítására több mint tizenhatezer rendőr felügyel. A rendőri egységek páncélozott járművekkel vonultak ki a helyszínre, a parti vizeket pedig – az esetleges terrortámadások eshetőségére felkészülve – hadihajók ellenőrzik.

tüntetők tüntetők tüntetők

A házigazda Angela Merkel német kancellár, egyben a G8 soros elnöke, közvetlenül a találkozó előtt közzétett üzenetében a közös felelősségre figyelmeztette az állam- és kormányfőket a napirenden szereplő témákkal, főként a környezetvédelemmel és Afrika megsegítésével kapcsolatban. A berlini Der Tagesspiegelben megjelent üzenetben reményét fejezte ki, hogy a heiligendammi csúcstalálkozó – amelyre meghívták a leggyorsabban fejlődő országok, továbbá több afrikai állam vezetőit – egyértelmű jelzést ad erre vonatkozóan.

A kancellár nem adta fel a reményt, hogy nyolcak találkozóján a klímaváltozás káros következményeinek mérséklése érdekében sikerül konkrét, illetve hosszú távú célkitűzésekben megállapodni, s a Kiotó utáni folyamatot az ENSZ keretei között tartani. Erre utal az, hogy Merkel a hivatalos megnyitó előtt kétoldalú megbeszélést tart George Bush amerikai elnökkel, aki a kötelező jellegű környezetvédelmi egyezségek legfőbb ellenzője.

A reményeket azonban lehűtötte az amerikai elnök környezetvédelmi tanácsadója. James Connaughton ma Rostockban bejelentette, hogy a heiligendammi csúcson jóváhagyandó légkörvédelmi dokumentum nem fog egyetemleges célértékeket (például a légkör melegedésének 2 °C-ban történő korlátozását, vagy a szén-dioxid kibocsátására vonatkozó hivatalos felső határértékeket) tartalmazni. Az egyes államoknak maguknak kell kitűzniük a vállalt célokat – hangoztatta Connaughton.

Elsőként George Bush amerikai elnök érkezett meg – még tegnap este – Heiligendammba, miközben mintegy ezren tüntettek látogatása ellen. A G8-csúcs ellenzői szerdára harminc békés tiltakozó megmozdulást jelentettek be, mindenekelőtt a Heiligendammba vezető utak blokádjával fenyegetve. A csúcsértekezletet Heiligendamm legimpozánsabb szállodájában, a Hotel Kempinskiben tartják, amely az állam- és kormányfők szálláshelyéül is szolgál. Hivatalos adatok szerint a csúcs költségei 92 millió euróra rúgnak, azaz jelentősen „olcsóbb” a csúcs, mint az elmúlt évben Szentpéterváron, s azt megelőzően a skóciai Gleneaglesben volt.

Az állam- és kormányfők találkozójára 58 országból 5200 újságíró akkreditáltatta magát, akik természetesen csak a „kerítésen túlról”, a Heiligendamm szomszédságában lévő Kühlungsbornban felállított sajtóközpontból tudósíthatnak.

(Forrás: Greenfo)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment