Inno/Tech

Az ökotemetkezésről

bio-urnaKicsit morbidnak hangzik első hallásra, és én sem tudom teljes komolysággal venni, de a hír, hogy „egyre népszerűbb az ökotemetkezés”.

Azt gondolom, hogy minden terméknél a környezetkímélő technológiára kellene törekedni. És valóban jó hír, hogy nem fát vágnak ki a koporsók kedvéért. Amikor azonban ez reklám és hír a koporsók és urnák kapcsán, akkor nekem ez furcsa. Nem tudom miért. Pedig ez is csak egy árucikk…

De íme a lényeg:

„Spanyolországban a környezetvédelmi szempontok a temetkezésben is egyre inkább érvényesülnek. A koporsókhoz, urnákhoz használt anyagok kiválasztásánál előtérbe kerülnek a természetet kímélő tulajdonságok…

Spanyolországban jelenleg forgalomban van egy a fát tökéletesen helyettesítő anyag, az ún. maderón. A zúzott mandulahéjból készült anyag tökéletesen helyettesíti a fát, és ránézésre is hasonlít rá. Előnye, hogy rendkívül vízálló, ezért az ebből készült koporsóknál a koporsó cinkkel való borítása szükségtelenné válik (ez utóbbi kötelező Spanyolországban az elhunyt szállítása esetén). Ugyanakkor ez a különleges anyag olcsóbb, mint a fa, mivel újra felhasznált anyagból készül, továbbá fát sem kell kivágni hozzá- írja az El País című spanyol napilap. Terjedését azonban éppen olcsósága akadályozza: a közhiedelem Spanyolországban is azt tartja, hogy ami olcsóbb, az rosszabb minőségű.

Egyre növekszik azoknak a temetkezési vállalatoknak a száma, amelyek felhívják a figyelmet arra, hogy a koporsó lakkrétege, valamint bélelésének PVC-tartalma hamvasztáskor erősen szennyez, ezért ajánlatos a mellőzésük.

Az urnák kínálatában is megjelent az ökológia. Cégek ajánlanak míves, ugyanakkor biológiailag teljesen lebomló urnákat. A kínálatok között olyan is szerepel, amely egy magot tartalmaz, ebből idővel (és egy kis szerencsével) egy újabb élet, egy növény is kihajthat. Aki pedig a hamvakat a tengerbe vagy folyóba akarja szórni egy gömb alakú, sóból készült hamvedret is választhat, amely feloldódik a vízben.

(Forrás: National Geographic Online)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment