Nem kategorizált

Amerikai polgármesterek átveszik a vezetést klímaváltozás elleni küzdelemben

US Conference of Mayors - 2007Az USA számos kisebb és nagyobb városa seregnyi intézkedést kezdeményezett az üvegházhatású gázok csökkentésének érdekében – anélkül, hogy államszövetségi és tagállami szinten támogatást kapnának ezen törekvésükben.

Ezen megállapítás az USA Polgármester-Konferenciájának 75. találkozóján Los Angelesben múlt pénteken nyilvánosságra hozott új jelentésben olvasható. Június 21-ig 540 polgármester írta alá az USA Polgármester-Konferenciájának Klímavédelmi Megállapodását, arra vállalkozva, hogy a városok szén-dioxid kibocsátását az 1990-es szint alá csökkentik. A megállapodás azért szükséges, mert „hiányzik a szövetségi vezetés” – nyilatkozták a Konferencia szervezői.

Az egyik – számszerűsített – célkitűzésük, hogy 2050-ig 80%-kal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es évhez képest.

A városok klímavédelmi erőfeszítéseinek ezen első felbecsüléséhez adatokat szolgáltató 134 polgármester több, mint négyötöde úgy nyilatkozott, hogy már használnak megújuló energiát, vagy ezt a következő évben tervezik elkezdeni.

Douglas Palmer

„A felmérés egyértelműen azt mutatja, hogy a polgármesterek határozottan cselekszenek a globális felmelegedés megzabolázása érdekében, segítve a szövetségi semmittevés által hagyott hiány betöltését” – mondta a konferencia elnöke, Douglas Palmer, Trenton (New Jersey) polgármestere.

Az összes felmért város 97%-a energiahatékony világítási technológiákat használ a középületekben, utcai lámpákban, parkokban, közlekedési lámpákban és más eszközökben, vagy legalábbis jövőre már tervezik az alkalmazását. A válaszadó polgármesterek 72%-ának elmondása szerint városuk flottája már alternatív üzemanyagokat és/vagy hibrid-elektromos technológiát használ. A városok majdnem kilenc tizede megköveteli, vagy a közeljövőben meg fogja követelni, hogy az új városigazgatási épületeknek nagyobb legyen az energia-hatékonysága, és környezetileg fenntarthatók legyenek. Több, mint háromnegyedük arra buzdítja a magánszektort, hogy energiahatékony épületeket építsenek, és használjanak fenntartható építési technológiákat.

A konferencián az ország minden részéről összegyűlt több, mint 200 polgármester előtt felszólalt Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó is, aki méltatta a klímaváltozás elleni küzdelmüket.

A határozatok kitérnek a következőkre:

  • nemzeti csökkentési cél és program
  • klímabarát közlekedési és területhasználati politikák
  • klímabarát energia politikák
  • klímabarát szövetségi irányítási eszközök és működés

A határozatok letölthetők, a klímavédelmi megállapodásokra vonatkozó pontok a 164-168 oldalakon olvashatóak.

(Forrás: Greenfo, Environment News Service, US Mayors)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment