Nem kategorizált

Egy kis szakmai kritika

hírA mai napon megjelent a hír a Pannon weboldalán, hogy a cég kibocsátotta a Társadalmi felelősségvállalási jelentését:

„A hazai mobilszolgáltatók közül elsőként adott ki magyarországi társadalmi felelősségvállalási tevékenységéről önálló jelentést a Pannon. A mobil- és internetszolgáltató cég 2006. évi vállalati felelősségvállalási tevékenységét összefoglaló 44 oldalas kiadvány célja, hogy minden érintett számára – beleértve az alkalmazottakat, az ügyfeleket, üzleti partnereket, helyi közösségeket, a kormányzatot, a médiát és másokat – világos és valós képet adjon a Pannon felelősségvállalási tevékenységéről.”

Lássuk, a szakmai kritikát…

  1. Az országban van még két mobilszolgáltató, amelyek közül a Vodafone való igaz, hogy csak globálisan, Nagy-Britanniában adja ki Vállalati felelősségvállalási jelentését (elég nagy sikerrel), és külön Magyarországon nem; a másik mobilszolgáltató azonban, a T-Mobile már 2003 óta ad ki jelentést. Igaz, a 2003-ban kiadott jelentés még „csak” a környezeti hatásról szólt elsősorban, a 2004-ben kibocsátott azonban már a fenntarthatóság hármas pillére (gazdaság, társadalom, környezet) mentén elemezte a teljesítményt, és adja ki évről évre az újabb jelentéseket. Az is igaz, hogy a Westel, majd T-Mobile a Matáv, majd Magyar Telekom vállalatcsoport tagjaként jelenik meg – de önálló adatokat feltűntetve – a jelentésben. Azért az talán mégsem jelenthető ki egy-az-egyben, hogy „elsőként” adta ki a Pannon jelentését a hazai mobilszolgáltatók között.
  2. A 44 oldal egyik fele magyarul, másik fele angolul jelenik meg. Azaz egy nyelven ez 22 oldalt jelent nálam. Egyébként az oldalszámot sosem kommunikálnám, mert nem ez a lényeg.
  3. Tartalmilag igen kevés számszerű adat jelenik meg, ami alátámasztaná a tényeket és bemutatná a fejlődést. A több évre visszamenő adatok tételes, lehetőleg grafikonos bemutatásával tud egy jelentés viszonyítási alapot képezni.
  4. A jelentés nem követi a Global Reporting Initiative ilyen jellegű jelentésekre vonatkozó irányelvét, ami az összehasonlíthatóság alapja, ami indikátorokat tartalmaz, amelyeket illik bemutatni. Ez az irányelv már magyarul is megjelent, tehát, ha könnyen nem is, de fordítás nélkül használható. Célja az átláthatóság biztosítása, azaz, hogy ne csak PR kiadványok jelenjenek meg.
  5. A jelentés nem került egy harmadik, független fél által hitelesítésre, amely során a hitelességet (többek között az adatokét) és a fejlődési vonalat lehet bemutatni.

Tehát a törekvés jó, csak a szakmai megfontolásokat talán kicsit a kommunikáció elé kellene helyezni.

A szerzőről

szomkat

Szólj hozzá

  • Igazad van, tényleg kevés adat van benne. Inkább mese, mint használható adatbázis. Kedvencem az újrapapír hasznosítással megtakarított energia, és megmentett fa 1 tonnára vetítve. Az én felületes olvasásom alapján azonban nem találtam mennyi a valós megtakarítás pl. 2006-ban.

  • a pannonnál e jelentéstől függetlenül is a fenntarthatóság kommunikációján van a hangsúly, nem pedig a fenntarthatóságon magán. kirakat?

  • Én a valós kibocsátásokat sem találom ;) nemcsak a megtakarítást.
    A „kirakat” elég találó.

Leave a Comment