Nem kategorizált

Greenpeace „Felelős csúcstechnológia” osztályzatok

ICT ökométer a’la Greenpeace

Immáron negyedszer jelent meg a Greenpeace „Felelős csúcstechnológiáért” című útmutatója. A Nokia ismét az élen, az Apple jobb minősítést kapott.

Jó hír az Apple-nek, hogy az elektronikai gyártók között környezetvédelmi szempontból már nem a legrosszabb vállalat. Június 28-án jelentette meg a Greenpeace az „Útmutató a felelős csúcstechnológiáért” c. mű negyedik kiadását, amely zöld szempontok alapján osztályozza azokat a gyártókat, amelyek az egész világ számára gyártanak elektronikai cikkeket (mobiltelefonokat és számítógépeket).

A Nokia visszanyerte az első helyet, megelőzve ezzel a Dell-t és a Lenovot, amelyek holtversenyben másodikak lettek, őket követi a Sony-Ericsson és a Samsung. Az Apple fejlődött a legtöbbet: az utolsó helyről a tizedik helyre került, és talán hamarosan más „zöldebb” cégekkel is felveszi a versenyt az iPhone piacra dobása révén, amely a cikk szerint a cég első öko-terméke lesz.

Ugyanakkor a Sony és az LG az utolsó helyre kerültek a rangsorban, annak okán, hogy kettős beszédet alkalmaznak a hulladék-anyag politikájukat illetően, és a gyártó egyéni felelősségvállalásának kérdése kapcsán [1].

A felhasznált káros összetevők és hulladék-anyag politikájuk szempontjából osztályozva a társaságokat, a legfrissebb eredmények szerint az vizsgált a 14 vállalat közül 9 cég 5 és 7 pont közötti pontszámot kapott egy tízes skálán.

„A elektronikai gyártókat már valódi versenyhelyzet ösztönzi arra, hogy minél zöldebb termékeket gyártsanak- magyarázza Yannick Vicaire, a Greenpeace „Méreg” kampányának felelőse. – Ez az átláthatóság arra ösztönzi a teljes ágazatot, hogy környezetbarátabbak legyenek a gyártmányaik, hogy kiépítsék az újrahasznosítási láncolatokat, és erről tájékoztassák a közönséget.

Így például a főbb számítógépgyártók ma már nyilvánosságra hozzák az újrahasznosítási „teljesítményüket” [2], és egyre több cég látja el információkkal a vevőket a termékekről, amelyek már mai is mentesek a legveszélyesebb anyagoktól. A Panasonic cég egy egész listát adott ki azon termékeiről, melyek nem tartalmaznak PVC-t (DVD-olvasók, házi mozi, videólejátszó, stb.). Eközben a Nokia, a Sony Ericsson és a Motorola növekvő számban mutat be olyan új termékeket, amelyek nem tartalmaznak sem PVC-t, sem bróm tartalmú gyúlékonyság csökkentő anyagokat. Steve Jobs, az Apple igazgatójának, azon próbálkozásainak köszönhetően, amelyek a mérgező anyagok visszaszorítására irányultak, a cég jobb helyezést ért el a versenyben, mint korábban. „Az Apple-nek az a kihívás jelenleg, hogy az iPhone-nal felvállalják azt a környezetvédelmi vezető szerepet, melyet az Apple-rajongók elvárnak” – mondja Yannkick Vicaire.

ICT gyártók rangsoraA Greenpeace által megjelentetett útmutató bizonyíték arra, hogy a cégek elkezdtek felelősséget érezni a vásárlók tájékoztatásával és a termékeik által okozott hulladékok begyűjtésével és újrahasznosításával kapcsolatban.

Az útmutató negyedik kiadása innen tölthető le, franciául.

[1] A két cég az egész világon támogatja a gyártó egyéni felelősségvállalását. Ugyanakkor az Egyesült Államokban tagjai egy koalíciónak, amelyik az ellen a törvény ellen jött létre, mely a gyártó felelősségét határozza meg, s amely koalíció a gyártó helyett a vásárlóra akarja áthárítani az újrahasznosítás költségeit (bővebben itt olvashatsz a témáról angolul).

[2] A Dell 12%-os újrahasznosítási arányt jelentett be az elmúlt 7 évben forgalmazott termékeivel kapcsolatban, míg ez az arány HP-nál 10%, az Apple-nél 9,5%, a Motorolánál pedig 3,32%. A Lenovo csak olyan adatokat hozott nyilvánosságra, amelyek az eladott áruk súlyára vonatkoznak. Az egyes eladási évek szerint számottevő ingadozást mutattak ezek az értékek, melyek az 1998-as 8,8 %-os és a 2006-os 0,72%-os érték között változtak.

(Forrás: Greenfo, Bajomi Anna, eredeti forrás: Greenpeace France)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment