Inno/Tech

Kipufogógázból biodízel algákkal

Autózáskor termel biodízelt a Greenbox-nak keresztelt megoldás, melyhez genetikailag módosított algákat vetettek be a walesi tudósok.

A Treehugger nevű blogon megjelent bejegyzés szerint a Greenbox koncepciója szerint az autót hagyományosan a kipufogón át elhagyó kipufogógázból összegyűjtik a szén-dioxidot és a dinitrogén-oxidot. Az összegyűjtött gázokkal ezután, genetikailag módosított algákat táplálnak, melyekből aztán biodízelt sajtolnak ki. Ehhez az algákat tartalmazó dobozt minden tankoláskor cserélni kell. Az így előállított üzemanyag azonban kiválóan hajtja az autót és szinte a hagyományos dízellel megegyező energetikai tulajdonságai vannak.

a Greenbox elvi működése

1. Az autó kipufogórendszerére rákötik a Greenboxot.
2. Tankoláskor a megkötött mérgező gázokkal teli dobozt biztonságosan újra cserélik.
3. A bioreaktorban gázokkal táplálják algákat
4. A gázzal táplált algákból biodízelt állítanak elő.
© Reuters

Eddig két év alatt 130 autón tesztelték a gázevő algákkal telített dobozokat, s ez alapján kiejelnthető melyek szerint a készülék a szén-dioxid 85-95 %át képes megkötni. Az eredményeken felbuzdulva David Hansen észak-walesi munkáspárti képviselőnek is bemutatták a technológiát, aki szintén az ügy mellé állt.

„Információim szerint jelentősen csökkentené az autók környezetkárosító hatását a Greenbox” – mondta a Reutersnek. „Szeretnénk, hogy a technológia brit gyártó kezében, brit gyárakban honosodjon meg először, s ezért most minden erőmmel a fejlesztők és a brit kormány közti tárgyalások előmozdításán ügyködöm.”

Eközben a fejlesztőket a japán Toyota és az amerikai General Motors is megkereste a találmány jogai iránt érdeklődve.

A két mérnök és egy biokémikus fejlesztései nyomán létrejött megoldást azonban még saját feleségeiktől is óvják az ötletgazdák, akik minden demonstrációt követően három részre szedik Greenboxukat, s mindenki csak a megoldás egy részét viszi haza. Annyit azért elárulnak az óvatos tudósok, hogy a teljes brit autóhasználat kipufogógázainak újbóli felhasználásához tíz genetikailag módosított algaelőállító üzem kell, melyek egyenként 400 hektárosak. Ezekkel megoldható a 30 millió brit autó által kipöfögött szén-dioxid kérdése.

(Forrás: hvg.hu, eredeti cikk: Reuters, Trehugger)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment