Inno/Tech

A Volvo C30 ReCharge Concept

Volvo C30 ReChargeSzáz kilométert képes megtenni tisztán elektromos árammal a Volvo új konnektoros tanulmányautója, a C30 alapokon nyugvó ReCharge Concept.

C30-as Volvóból kialakított ReCharge Conceptnek minden kerekéhez egy agymotor tartozik, melyeket lítium-polimer akkumulátorok látnak el energiával. Teljes feltöltésükhöz egy egyszerű mindennapi konnektor, és körülbelül három óra szükségeltetik. Amint ezek 30 %-os töltöttség alá merülnek, működésbe lép az autó 100 lóerős, alacsony fogyasztású, többféle üzemanyaggal működtethető FlexFuel-motorja, mely az elemeket energiával ellátó kiegészítő generátort tölti. Ez azt jelenti, hogy a kerekek és a belső égésű motor közt nincs közvetlen mechanikus kapcsolat. A ReCharge Concept fogyasztása az út hosszától és vezetési stílustól függően 0 és 5,5 l/100km közt változik, ami azt is jelenti, hogy a négykerékhajtású autó szén-dioxid kibocsátása is minimális. Városi közlekedésre tökéletesen alkalmas a tanulmány, 0-100 km/h-ra 9 másodperc alatt gyorsul fel, végsebessége pedig 160 km/h.

Volvo C30 ReChargeMagnus Jonsson, a Volvo K+F osztályának alelnöke szerint az USA-ban az autótulajdonosok 80 %-a gépkocsijával kevesebb mint, napi 100 kilométert tesz meg, tehát a ReCharge-al soha nem kellene benzinkúthoz járniuk. A Volvónál komolyan veszik a hibridek fejlesztését, és az elektromotorokat nem csupán kisegítőnek szánják hagyományos motorokhoz. A svédek eddig több mint 1 milliárd dollárt költöttek hibrid-kutatásra, és bár ReCharge horribilis előállítási költségei miatt egyelőre még nem érkezik meg a kereskedésekbe, egészen biztosra vehetjük, hogy pár éven belül a megjelennek a konnektoros szériaautók is.

(forrás: [origo])

A szerzőről

szomkat

Szólj hozzá

  • Az elektromos auto csak akkor csökkenti a légszennyezést, ha megújulóból, vagy Nukleáris energiábol van a villanya. Egyébként csak kihelyezi a szennyezőforrást a városból, ami azért egészségileg OK, de egyébként?

  • Az sem mindegy szerintem, hogy egy dugóban mekkora a fogyasztása és szennyezése a hagyományos üzemű autóknak. Szerintem olyankor segíteni tudnak az elektromos autók. Egyébként a megújulóval egyetértek. A nukleárissal kevésbé.

  • Akár egy szénnel üzemelő hagyományos erőműnek is lényegesen jobb a hatásfoka (és emiatt az egy egységre jutó károsanyag kibocsájtása is) mint egy belső égésü motornak. Nem beszélve arról,
    hogy ha hihetünk az Eu-s irányelveknek a jövőben egyre nagyobb teret engednek a megújjuló energiaforrásoknak.

Leave a Comment