Föld

Eltűnőben a jegesmedvék

jegesmedve Várhatóan csak az észak kanadai szigeteknél és Grönland nyugati partjainál élő 16 000 jegesmedve marad életben a század végéig – áll az amerikai belügyminisztérium kutató részlegének (U.S. Geological Survey) jelentésében.
A USGS kimutatásai szerint a következő fél évszázadban a jegesmedvék teljesen eltűnnek majd Alaszka északi partjairól és Oroszországból és 42 %-kal kevesebb lesz az Északi-sarki vadászterületük is.
jegesmedvék A jegesmedvék a nyarakat a Sarki Medencében töltik, itt szaporodnak és vadásznak. Egy jegesmedve átlagosan harminc évig él. „Az előre vetített változások a jövőbeni tengeri jégtakaró állapotát illetően a jelenlegi jegesmedve populáció kb. a kétharmadának kipusztulását eredményezik majd a 21. század közepére” – szerepel a közzétett tanulmányban.
A jegesmedvék élete nagyban függ a jégtáblák minőségén és állapotán, hiszen a fókák, ami a fő táplálékukat jelenti, ezeken vadászhatóak. Nagyon ritka, hogy nyílt vízen, vagy szárazföldön ejtenének el fókákat zsákmányul. Sajnos egyértelmű az összefüggés a jégtakaró állapota és a jegesmedve populációk között. Ha eltűnnek a jégtáblák, velük együtt eltűnnek a jegesmedvék is. A helyzet nagyon aggasztó. Itt az ideje, hogy inkább, mint a tényeken sajnálkozva és tétlenül nézve, ahogy a jegesmedvék a szemünk láttára süllyednek el az olvadó jégtakarókon, tegyünk is valamit a globális felmelegedés megfékezése érdekében.

(forrás: Greenpeace)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment