Inno/Tech

Egy magyar találmány: szilárd olaj (hardoil)

tanker szennyezés Alaszka 1989 Erről a dologról kb. 2 hete hallottam először.
A magyar (!) találmány lényege, hogy a vízen úszó olajszennyezést is képes szilárddá változtatni, ami után egyszerűen lehalászható maga a szennyezés.
Egyáltalán nem értek ehhez. Nem tudom, hogy mi mivel reagál, amitől aztán egy szilárd úszó bigyó keletkezik. Nem tudom, hogy milyen anyagok lépnek itt reakcióba egymással. Azt sem tudom, hogy egy valós tengeri szennyezési méreteknél is működne-e., vagy csak labor körülmények között.
Nézd meg a filmet (megéri letölteni, még ha 10,6 MB is)!
Ha ez tényleg működik, akkor én nem adnék működési engedélyt egyetlen olajfúró toronyhoz, olajszállító hajóhoz, és egyáltalán egyetlen potenciális tengeri és édesvízi olajszennyezőforráshoz sem ennek beruházása nélkül.
Tényleg csak én nem hallottam ezelőtt erről? És valóban működhet? Szerinted?

(További információ: Environmental Unique Solutions A.G.)

A szerzőről

szomkat

9 hozzászólás

  • Ez nem semmi.
    Csak azt nem értem, hogyha ilyen óriási a találmány akkor miért nem használják.
    talán mégsem olyan egyedi mint aminek be van állitva?

  • Hm. Én nem vagyok benne biztos, hogy az egyedülálló működőképességgel van itt a gond. Azt ugye, mindannyian sejtjük, hogy az olajiparnak van némi ereje. És ez a termék ugye, nem a profitot szolgálja, „csak” a természeti értékeket… Szerintem sok jó dolog létezhet még a világban, amiről nem tudunk. De valóban: tengeren működni még én sem láttam ezt a cuccot.

  • Elfogadom, hogy az oljalobbi erős.
    Csak éppen semmi köze ahhoz,hogy ezt valahol működés közben bemutassák. nem egy akváriumban. mégcsak 100 milliók sem kellenek hozzá. szerintem valami nem kerek ebben a történetben.

  • Én az „akkor miért nem használják” kérdésedre írtam az olajlobbi erejét, nem a demóra. Az tényleg jó lenne egy valós balesethez odamenni és bemutatni a működését. Ez nem tudom, hogy mivel járna és mibe kerülne. Gondolom, egy katasztrófakor nehéz lehet bejutni, és sok ilyen cuccot kiönteni. A költségéről pedig fogalmam sincs. Piciben, tengerben Téged jobban meggyőzne? A film szerintem egy (vagy 2 :) ) mérnök egyszerű, gyakorlati bemutatója, ami a reklámnak amatőr.

  • szegény állatok!!!!!!!!!!!
    király ez a találmány csak a médiának is tudni kéne róla!!!

  • Már nem tölthető le a videó a megadott linkről, ezért kérdezném, hogy esetleg valakinek nincs meg? Egyetemi előadáshoz lenne rá szükségem :)

Leave a Comment