Inno/Tech

ZeroHouse

ZeroHouse (Scott Specht) Egy New York-i építész, Scott Specht, a Specht Harpman egyik alapítója, olyan otthont tervezett, amely teljesen önfenntartó és automatizált. A zeroHouse nevű szerkezet önmaga gondoskodik saját víz-, és áramellátásáról és külső beavatkozás nélkül dolgozza fel a használat során keletkező melléktermékeket. Emellett szinte bárhol, egy nap alatt felállítható. Az otthon területe valamivel több mint 60 négyzetméter.

ZeroHouse (Scott Specht) A Scott Specht által tervezett építményt négy fúrófejre emlékeztető karral lehet a talajhoz rögzíteni, így nincs szükség kiásott alapzatra. Az energiaellátásról magas hatékonyságú napelempanelek gondoskodnak, amelyek egy speciális akkumulátort töltenek fel energiával. Egy feltöltéssel akár egy egész héten át működik, így nem probléma, ha beborul az ég. A tripla üvegezés és a hőt a belső felületén visszaverő üvegezés lehetővé teszi, hogy a belső tereknek fényt biztosító nagyméretű ablaktáblák ne rontsák az épület hőegyensúlyát. Erről egyébként a külső felületen található ajtók szigetelése is gondoskodik.

A zeroHouse épületek akár 5 méter mély víz felett, illetve akár 35 fokos dőlésszögű lejtőn is felállíthatóak. A ház vázát alkotó könnyűfém-csőszerkezet biztosítja, hogy akár több mint 220 km/h-s szélviharnak is ellenáll, annak ellenére, hogy csak négy ponton van rögzítve a talajhoz.

ZeroHouse (Scott Specht) A ház belső klímájának monitorozását beépített szenzorok teszik lehetővé, amelyek képesek kommunikálni a lakók számítógépeivel. A világításról programozható, alacsony energiaigényű LED-ek gondoskodnak, amelyek a plafonban és a falakban találhatóak.
A zeroHouse automatikusan összegyűjti az esővizet, a kifelé menő szerves salakanyagokat pedig egy erre kialakított részben tárolva komposzttá alakítja, s eljuttatja az épület saját kertjének talajába, ez által gondoskodva a megfelelő tápanyagellátásról.

A zeroHouse becsült bekerülési ára 350.000 USD (kb. 57 millió Ft). Specht azt nyilatkozta, hogy az eredeti elképzelés nem egy energiaköltségeket csökkentő otthon tervezése volt, amivel megtérülhetnek a beruházások. „Nem igazán erről szólt. Olyan valakinek lett kitalálva, aki valóban zöld akar lenni, de a megfizethetőség nem volt szempont.”
Specht úgy gondolja, hogy az első zeroHouse idén év vége előtt már felállításra kerülhet. Van egy érdeklődő ügyfél Hawaii-ban, ahogy egy fejesztő Kínából, aki annak lehetőségét vizsgálja, hogy egy „jelképes város”-t építsenek többek között 15 zeroHouse-t is magában foglalva. Specht azt reméli, hogy mindezen érdeklődés előbb-utóbb még gyártás előtti valósággá válik és ezzel a költségek is drasztikusan csökkenhetnek, amivel az ügyfelek szélesebb skálája részére is elérhetővé válik.

(forrás: hvg, Inhabitat, zeroHouse, AIArchitect)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment