Inno/Tech

Alkotmánybíróság kontra szélenergia

A megújulók hasznosításának nehézségeiről már volt szó. Most azonban az első lépés ideje is elérkezett. Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Szélenergia Társaság a villamosenergia-törvény végrehajtási rendelete kapcsán. Kritikus rész a szélerőművek üzemeltetőinek úgynevezett menetrendadási kötelezettségi előírása.

Az EU a megújulók részarányának növelését szorgalmazza. Ezt a tavaly elfogadott új áramtörvény is támogatja. Az év elején életbe lépett végrehajtási rendelet azonban bünteti azokat a szélerőmű-üzemeltetőket, amelyek nem tartják be az áramtermelésük alakulásáról előzőleg leadott menetrendet.
30%-nál nagyobb eltérés esetén a büntetés mértéke 5 Ft/kW. Ha valaki nem adja le a menetrendjét 7Ft/kW-ot fizet. A probléma, hogy a szélerőmű üzemeltetője hiába rendeli meg a legprecízebb meteorológiai előrejelzést, a percről percre változó szélerősség miatt az eltérés szinte folyamatosan nagyobb 30%-nál.

A szankcionálás miatt egyes szélerőmű-üzemeltetők a hálózatba táplált áram után járó 26,41 Ft/kW kötelező átvételi ár helyett csak alig több mint 22 Ft/kW–ot kapnak.
Ettől használhatatlanná válnak az üzleti modellek, és félő, hogy érdemi változtatás nélkül, rövid időn belül leállnak a fejlesztések.

Magyarországon 2007. év végéig 40 szélerőművet helyeztek üzembe, együttesen 64 MW névleges teljesítménnyel. Idén pedig már most három helyszínen újabb 21 szélerőművet indítottak be. Az utóbbiak névleges teljesítménye 48,8 MW, ezzel a magyarországi szélerőművek teljesítménye együttvéve elérte a 112 MW-ot. Az átadott fejlesztések közül a legjelentősebb a Hungarowind Kft. nevéhez fűződik, amely egy 23 MW összteljesítményű szélerőműparkot adott át épp a napokban Sopronkövesd és a szomszédos Nagylózs határában. Emellett a következő egy évben több komplett szélerőmű felépítésére készül az Iberdrola is, és a Callis Energetika Zrt. által előkészített beruházások rajta vannak a Magyar Energia Hivatal által előzetesen jóváhagyott projektlistán is.

Az elmúlt egy évben több száz millió euró értékű szélerőmű-beruházás előkészítését jelentették be más vállalatok is, ám a szakemberek szerint a jelenlegi szabályozás mellett csak azoknak a projekteknek a megvalósítására van esély, amelyek előkészítése már befejeződött.

(további infó: VG.hu)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment