Inno/Tech

Átadták a világ legnagyobb naperőmű parkját

A Lipcse melletti Waldpolenz naperőmű-parkjában üzembe helyezték vasárnap a világ legnagyobb naperőművi berendezését. A 200 futballpálya méretű „energiapark” 2009-től kezdve 40 MW áramot táplál be az energiahálózatba – közölte a Juwi nevű üzemeltető cég. A berendezés kezdeti kapacitása 24 MW.

Wolfgang Tiefensee a keleti országrész fejlesztési ügyeinek minisztere szerint „Németország keleti felében a fejlődés zászlóshajója a napenergia.” Mint ahogyan fogalmazott: az új országrészekben világszintet ért el a megújuló energiaforrások fejlesztése.

A waldpolenzi fejlesztés 130 millió euróba került. Egy valamikori katonai repülőtéren helyeztek üzembe mintegy 350 ezer vékonyréteg naptelepet, amelyeket további 200 ezer követ még az év végig. Lipcse közelében további két naperőművi berendezés is működik, az egyik Doberschützben, a másik Espenhainban – mindkettő a világ legnagyobb 50 berendezése között található.

Kaliforniában 2011-ig terveznek egy 80 MW, a waldpolenzi erőművet teljesítményében kétszeresen felülmúló naperőművi berendezés felépítését.

(forrás: Zöldtech)

A szerzőről

szomkat

2 hozzászólás

  • Bárcsak idehaza is ilyenbe fektetnék a pénzt… Szó szerint az „ingyen” energia itt van az orrunk előtt, és nem használjuk ki. Szélgenerátorokat és napkollektorokat mindenhová!!!! Mindenkinek több pénz maradna a zsebében, egészségesebbek lennénk, hisz nem szennyeznénk a környezetünket. Remélem hamar felfogja az emberiség, hogy lépni kell, mégpedig azonnal!

Leave a Comment