Inno/Tech

Smart meter: egy lépéssel közelebb a tudatos energiafogyasztás felé

Egy hove-i családnál, ha a nappaliban elhelyezett smart meter (okos mérő) az óránkénti 500 W-nál nagyobb energiafogyasztást észlel, csipogni kezd, a családtagoknál beindul a „pavlovi reflex”, és pánikszerűen kikapcsolnak valamit.

A digitális szerkentyű, amely kísérleti jelleggel már több tízezer brit otthonban jól láthatóan jelzi a lakás energiafelhasználását és annak árát, nagy segítség a környezettudatos életmód kialakításában. Korábbi szokásaik apró változtatásaival az angliai Marchant család az elmúlt öt év alatt felére csökkentette háztartása károsanyag-kibocsátását. A smart meter segít megváltoztatni az ember szokásait – mesélte Brenda, akinek férje, Jeffrey Marchant gyakorlatilag egész életét a háztartásban felhasznált energia megszállott megfigyelésével töltötte – bár nem annyira a környezettudatosságból, mint inkább a veleszületett takarékosságból kifolyólag.

A digitális műszer olyan titkokat árul el, amelyekről általában fogalma sincs az embernek. Például azt, hogy egy számítógép bekapcsolásával úgy száz wattal emelkedik az energiafogyasztás, de ha leoltunk egy lámpát, csaknem ennyivel visszaeshet. Ma már csak a vacsoravendégek kedvéért gyújtja meg csillárjának égőit az ebédlőben, csak 30 fokon mossa a ruhát, a zöldséget pedig kuktában párolja.

Tucatnyi ilyen csekélység változott a család életében, de mint megfogalmazták: „Nem a karbon-kibocsátásunkat kezdtük csökkenteni – lépésről lépésre haladtunk a tudatosságban. Nem rakétatudományról van itt szó, hanem egyszerű dolgokról.” Emellett két nagyobb beruházással is javították házuk energiamérlegét: helyi költségcsökkentő támogatással vízmelegítő napelemeket szereltettek a tetőre, és a tetőcserepek alá 30 centiméter vastag szigetelőanyagot helyeztek fel.

A smart meter nem vadonatúj találmány: Svédországban és Kaliforniában már szép eredménnyel próbálták ki az elmúlt években, s nemcsak a háztartásokban, hanem vállalatoknál is. A brit kormány hamarosan minden közép- és nagyvállalattól megköveteli majd alkalmazását, és az év végére az is eldől, hogy bevezetik-e a használatát a háztartásokban is.

(forrás: Greenfo)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment