Inno/Tech

Úsztatni készül szerverközpontjait a Google

Amikor Crash említette a hírt, nem is igazán jutott el a tudatomig. Aztán délután utánanéztem egy kicsit. Le a kalappal az ötlet megálmodója előtt, és az előtt is, aki ezt megvalósítja. Nincs ingatlan – nem kell terület neki, nincs klíma, mert hűt a tenger, és az energiát a hullámok adják. Már csak abban bízom, hogy letesznek a helikopterről és a leszállópályáról.

A Google még tavaly február 26-án egy olyan szabadalmat nyújtott be, amely lehetővé tenné egész szervertelepek működtetését a tengeren. Az első kísérletek már meg is kezdődtek. A 20080209234-es számú szabadalmi dokumentumból kiderül, hogy a szerverközpontokat pontonokon helyeznék el és mindig ott használnák fel számítási teljesítményüket, ahol arra a legnagyobb szükség van.

A több ezer szervert rackekbe helyeznék, a rackeket pedig konténerben tárolnák és mindig csak a bevetés előtt szerelnék fel őket a pontonokra. Az úszó szervertermek előnye lehet, hogy így könnyebbé válhat a számítógépek hűtése. Ráadásul a működésükhöz szükséges áramot is maguk termelnék meg a hullámok energiájának felhasználásával, úgynevezett Pelamis-gépek segítségével. A berendezéseket a Pelamis Wave Power (PWP) nevű cég gyártja és a jelenleg kapható modellek 140 méter hosszú úszótestekből állnak. Ezeket az eszközöket a szerverközpontok oldalán és háta mögött helyeznék el. Egyetlen Pelamis-gép teljesítménye 750 kWh, ennek 25-30 %-át képes megtermelni. A berendezéseket dízelaggregátorokkal egészítenék ki.

A pontonokat a parttól 5,5 és 13 km közötti távolságra helyeznék el, és horgonnyal rögzítenék őket a tengerfenékhez. A kis létszámú szakember által rendszeresen felügyelt szervereket egy kábel kötné össze a szárazföldön található számítógépközponttal. Az ellátásukról csónakok, hajók vagy helikopterek segítségével gondoskodnának. De felmerült egy, a pontonok szélén létesítendő helikopter-leszállóhely ötlete is.

Az új központok alkalmazásának szóba jöhető helyszínei lehetnének például a katasztrófa sújtotta, a lakott területekről távol fekvő és a parti területek, valamint lehetővé válna, hogy az erőforrásokat a felhasználók közelébe juttassák, lerövidítsék az adatátviteli utat. Az úszó szerverközpontok elhelyezhetők lennének tavakon és folyókon is. A megoldásnak van egy további előnye is: nemzetközi vizeken semelyik államnak sem lenne felette felügyeleti joga.

(forrás: SG.hu)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment