Nem kategorizált

Ásványvíz hatások és akciók

Iskolai-óvodai akciót indított a Montivíz Zrt., amelynek célja, hogy környezetbarát módon biztosítsa a gyerekek egészséges fejlődéséhez szükséges ásványvizet az oktatási intézményekben.
Az Európai Unióban és a tengeren túl is egyre több helyen foglalkoznak a palackozott ásványvízfogyasztás okozta környezeti károkkal: Kanadában, Nagy-Britanniában több városban is betiltották a palackozott ásványvizek forgalmazását az iskolákban és a közhivatalokban, valamint több amerikai nagyváros is megoldást keres a mindent elborító PET-palackokra.

Néhány évtizeddel azután, hogy több milliárd dollár elköltésével sikeresen meggyőzték a nagyközönséget arról, hogy nem minden csapból folyik tiszta és jó minőségű, ízletes víz, úgy tűnik, hogy a palackozott ásványvízgyártók elvesztik a harcot. Több kanadai városban ugyanis betiltják a palackozott vizek árusítását az iskolákban és a közösségi intézményekben, mindemellett Londonban és Ontarioban is bejelentették, hogy különféle korlátozásokat vezetnek be az egyutas,  palackozott ásványvíz értékesítésre. A legtöbb helyen a csapvizet, illetve az adagolóval ellátott, ásványvizes háziforrásokat részesítik előnyben a városok vezetői. Számtalan más város pedig – beleértve Vancouvert, Halifaxot, és Torontót – elkezdte a palackozott ásványvízforgalom adóval történő szabályozását, egészen a vízlelőhelyek használatától kezdve a szemét kezelésig.

A fő probléma a palackozott ásványvízzel maga a palack, és a belőle keletkező szemét. Bár sokan a PET-palackok újrahasznosítására különféle programokat kezdeményeznek, amelyek nagyon fontosak és hasznosak, de sajnos a keletkező hulladék problémájának csak egy kis részére tudnak megoldást nyújtani.  A CRI (Container Recycling Institute) becslései szerint a műanyagpalackok több, mint 80%-a valahol a szeméttelepeken és a természetben végzi hulladékként. Több száz millió palack hever a tengerpartokon, a turista-útvonalakon, mezőinken és erdőinkben. További több száz milliárd dollárt költünk a természet megtisztítására. Ráadásul a műanyag palackok összegyűjtése és megsemmisítése nem könnyű feladat, hiszen a megsemmisítés során mérgező gázok és vegyi anyagok szabadulnak fel a hulladékból. Az intézet szerint a palackok egynegyede az óceánokban végzi, és ott beépül a természetes élőkörnyezetbe, a tengeri állatok beépítik a korallok közé a saját élőhelyük szerves részeként kezelik. Sajnos vannak olyan esetek is, amikor a palackokat elfogyasztják, ami az állatok pusztulásához vezethet.

Mindezen intézkedések és az általános környezeti problémák tükrében számtalan európai és amerikai kampány indult az elmúlt években, amely az egyszer használható palackozott ásványvízfogyasztás visszaszorítását célozza. Ennek hatása az elemzők szerint már látszik, az Amerikai Egyesült Államokban lelassult a palackozott ásványvízpiac bővülése. Az elmúlt 10 évben, az utóbbi 2 év volt a leggyengébb a palackozott ásványvizek piacán, tavaly 6,9 %-kal nőtt csupán. Ennek ellenére az USA még mindig a kilencedik abban a sorban, amely az egy főre jutó palackozott-ásványvízfogyasztásra vonatkozik világszerte. Az élen az Egyesült Arab Emirátusok, Mexikó, Olaszország, Belgium, Franciaország, Németország, Spanyolország és Libanon áll. Az USA-ban éves szinten 29,3 gallon ásványvizet fogyasztanak palackból. A világon összesen 50 milliárd gallon ásványvizet isznak meg az emberek, ami 50%-os emelkedést jelent 2002-es adatokhoz képest. Az egyszer tölthető PET palackokkal szemben környezetbarát megoldást kínálnak a ballonos ásványvizek, ballonjaik többször tölthetőek, elhasználódásuk után mind a ballonok, mind a kupakok teljes mértékben újrafeldolgozásra kerülnek.

Magyarországon kevés olyan szegmens van, ami olyan gyorsan növekedne, mint az ásványvízpiac. A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács adatai szerint 2005-ben még 70 liter/fő/év volt az egy főre eső fogyasztás, addig ez a szám 2006-ra 85 liter/fő/év-re növekedett, tavaly pedig már meghaladta a  105 liter/fő/év mértéket. Magyarországon 2007-ben több mint 1000 millió liter palackozott ásványvizet és vizet forgalmaztak az üzletek. A palackozott ásványvizek fogyasztásával rengeteg, kiszereléstől függően 500-800 millió darab PET- palackot „termeltek” a hazai fogyasztók. Az ásványvízgyártók számos jogos érvet tudnak felsorakoztatni az ásványvíz mellett: biztonságos, tiszta, nem tartalmazhat semmilyen a szervezetre káros anyagot, a vízfogyasztás az egészség záloga és számos fontos nyomelem forrása is lehet. Mindemellett tisztában kell lenni azzal, hogy az egyszer tölthető, egyutas palackok gyártásával, használatával és eldobásával károsítjuk környezetünket.

A Montivíz és a WWF a nyár végi, országos klímaturnén kampányolt a környezetbarátabb ásványvízfogyasztás mellett. Mindazok, akik nem szeretnének lemondani az ásványvízről alternatív megoldásként választhatják például a háziforrásokból szervírozott ásványvizet. Az adagolókkal ellátott háziforrások ugyanis ballononként 15-20 PET-palackot is kiváltanak, ráadásul akár 40-50 alkalommal is utántölthetőek, így akár több száz PET palack eldobását lehet megelőzni, illetve megspórolható a palack-újrahasznosítás során felmerülő rengeteg szállításból adódó környezetkárosítás is. A Montivíz mellett egyre több palackozott ásványvizet gyártó cég is felismeri ennek fontosságát és a palackos kiszerelés mellett már ballonba töltött ásványvizet és használatához adagolóberendezéseket is kínálnak.

A szerzőről

szomkat

Szólj hozzá

Leave a Comment