Ember

Zöld bandák

Nyár, fesztiválok, zene – és ez is zöldül. Álljon hát itt egy könnyed kis hír arról, hogy melyik banda hogyan is áll ki a környezet védelméért. És persze egy kis üdítő zenét is mellékelek hozzájuk :)

Kidőlt fákból készült hangszerek, biodízellel hajtott turnébuszok, újrahasznosított anyagokból nyomott lemezborítók – ilyen és ehhez hasonló módon kötelezik el magukat észak-amerikai együttesek a környezetvédelem mellett.

„Fontosnak tartjuk, hogy képesek legyünk egészségesnek megőrizni a természetet a következő generációk számára” – magyarázta a The Giving Tree Band együttes egyik alapítója. Az illinoisi folk-rock banda augusztusban lép elő a világ első úgymond „karbonmentes albumával„, ami a Great Possessions (Nagy elszánás) címet viseli.
A lemez felvételére a wisconsini Aldo Leopold Legacy Center stúdiójában került sor, ahova a harmincnapos munka során a banda nyolc tagja nap mint nap bebiciklizett. (Összesen 5600 kilométert tekertek.) Maga az épület az Egyesült Államok első hitelesített széndioxidkibocsátás-mentes háza.

Olyan nagy elődök nyomába lépnek kezdeményezésükkel, mint a Radiohead vagy a Kings of Leon, amelyek rendszeres résztvevői a zöld fesztiváloknak.

A Radiohead a közelmúltban azért utasított el egy fellépést az angliai Glastonburyben, mert a helyszínt nem lehetett megközelíteni tömegközlekedéssel. Az együttes arra is ügyel, hogy minél kevesebb felszereléssel utazzon, ezzel is csökkentve az energiafelhasználást, sőt energiatakarékos lámpákat használnak a világosításhoz, és újratölthető palackokból isszák a vizet. Az illinoisi zenészek közben már kenus turnéról álmodoznak: a Mississippin akarnak lecsorogni, s a parti nagyvárosokban koncerteznének.

A Duhks kaliforniai bluegrass és folk-rock csoport szintén komolyan veszi a zöld eszmét. A jelenleg éppen észak-amerikai koncertkörúton járó együttes biodízellel tölti járműveit, és csak újrahasznosított papírt és szójatintát használt új lemeze, a Fast-Paced World kiadásához. A tagok főként zöldséget fogyasztanak, és ügyelnek rá, hogy fellépéseik alatt természetes alapanyagú reklámcuccokat áruljanak.

Anélkül, hogy a Duhks különösebben hangsúlyozná zöld elkötelezettségét a koncertjein, a rajongók természetesen tudnak róla, és valódi példaképnek tekintik őket, mert nemcsak hirdetik, hanem maguk is tesznek a környezet védelméért.

Valójában ez is a céljuk: a példamutatás – hangsúlyozta Tania Elizabeth, a banda hegedűse, aki azonban azt sem titkolta, hogy a környezetkímélő magatartás komoly megpróbáltatás az anyagi eszközökben szűkölködő zenészeknek. Mint mondta egyelőre csak vágyakoznak egy biodízellel működő buszra, amely napelemekkel is fel van szerelve.

A héttagú Soul Majestic reggae csapat ugyancsak biodízellel fut, természetes anyagokból készült pólókat árul és újrafelhasználható anyagokból csinálja lemezeit. Őket a Los Angeles-i levegő szennyezettsége és az észak-kaliforniai gleccserek olvadása ébresztette rá, hogy tenniük kell a környezet védelméért.
„Néha le kell mondanunk a kényelemről” – mesélte az együttes egyik tagja olyasmikre gondolva, mint a fűtés vagy a papírtörlő, s hozzátette: „igazán könnyű lustának lenni”

(forrás: Zöldtech)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment