Nem kategorizált

Klímaváltozásról a Blog Action Day kapcsán

Blog Action Day 2009 Már igen rövid időm van arra, hogy teljesítsem a Blog Action Day kapcsán vállalt feladatomat, és írjak a klímaváltozásról néhány gondolatot. Nehéz ez azért is, mert nem szeretném ismételni magam, és klímaváltozás kategóriában született már néhány bejegyzés (konkrétan 236).

Így aztán azt gondoltam ki, hogy csak idevetek néhány szót, 2 kategóriába sorolva, amire hirtelen asszociálok a „klímaváltozás” szó kapcsán. Ha valamelyik nem érthető, commentben kérdezzetek és kifejtem. Akkor is, ha valami kimaradt – ez egy hirtelen lista, vállalom.

  1. klímaváltozás vs. okok: üvegházhatású gázok, (túl)fogyasztás, energia, hulladék, közlekedés, állattenyésztés, építőipar, túlnépesedés, urbanizációs, pazarlás, szállítás, közlekedés, erdőirtás, hús, gazdaság, tudatlanság, nemtörődömség, egoizmus, jövőkép hiánya
  2. klímaváltozás vs. okozatok: eltűnő gleccserek, olvadó jégtakaró, tengerszint emelkedés, pusztuló élővilág, biodiverzitás csökkenése, éhezés, vízkészlet problémák, allergia, klímamenekültek, gazdasági krízis, szárazság, szélsőséges időjárás

Nagyon bízom benne, hogy felébredünk kisded álmunkból mind, egyenként, és Koppenhágában is, a decemberi klímakonferencián valami különlegesen felelős döntést hoznak a nagyok.

Végül álljon itt egy tavalyi, nem túl tudományos, de figyelemfelkeltő film a 6 °C-os hőmérséklet-emelkedés kapcsán várható néhány következményről.

A szerzőről

szomkat

5 hozzászólás

  • Igaz én még azon táborba tartozom, akik érzik valóban tenni kell, de még keresik az utat, hogy hogyan lehet hatékonyan. Így az ilyen kis áttekintő, gondolatokat rendező írásoknak nagyon örülök. A „klímaváltozás vs. okok” listában megjelent tudatlanság, nemtörődömség, egoizmus, jövőkép hiánya fogalmak kapcsán megerősítést kapok, lehet mégsem vagyok annyira tehetetlen. Most egy csodálatos könyvet olvasok. Daniel Goleman: Zöld út a jövőbe. ( a tudatos vásárlás…. mindent megváltoztathat….)

  • Sziasztok!
    A jövőkép hiányához csatlakoznék! Nagyon fontosnak gondolom, hogy embertársaink számára egy lehetséges kiutat mutassunk fel!
    Könyvajánló:
    Paul H. Ray, Sherry Ruth Anderson:Kulturális Kreatívok akik képesek megváltoztatni a jövőt
    Üdv, Csaba

  • @Margó & Csaba: én is köszönöm! a pozitív commenteket és a könyvajánlót is. Goleman könyvét jól ismerem, de a Kulturális kreatívok még nekem is új :)

Leave a Comment