Nem kategorizált

Útleírás – Thailföld/3 Víz alatt és felett

On the sea

Január 2.
Óh, azok a csodálatos reggelek a dzsungel mélyén… Az atkákat lesöpröd az ágyról, odasózol még egy moszkitónak kedvesed válla felett, és ha tükör előtt állsz, akkor egy albínó nyúl szemébe néztél. Reggel fél nyolckor reggeli kontinentális , hőmérséklet trópusi.

Csabi korábban távozott, elkezdte a búvár elméleti oktatást. Én pedig mehettem a születésnapi merüléseimre egyedül. Könnyes búcsú egymástól és irány a tenger! A terepjáró platóján megéreztem a tengeri betegséget, amint a szerpentineken siklottunk lefelé, de a hajón már ez felejtős volt. A guide-om Tea (ejtsd: Tíá), helyi arc volt, akinek kb. 2000 merülése volt már a környéken. Remekül megértettük egymást, közösen fotózgattunk, és ami a legjobban tetszett, hogy még nálam is fázósabb volt :)

Sajnos a pár nappal azelőtti vihar teljesen felkavarta a tengert, így a látási viszonyok kb. 2-3 méteresre szűkültek.

  • Első merülési hely: Hinluk Bath
  • Max. mélység: 15,8 m
  • Merülési idő: 54 perc
    Az itt látott érdekességek közül a legjobb fej ez a nagyon apró csiga volt, és néhány ismeretlen fajta rák.
  • Tiny little slug

    Shrimps

  • Második merülési hely: Hin Rab
  • Max. mélység: 16,7 m
  • Merülési idő: 64 perc
    Itt is láttunk különböző tisztító rákot, csigát, murénát, és ami a nem vicc, néhány bombát, ami között még van működőképes.
  • Bombs in the sea

    Skunk Clownfish

Hamar visszaértünk Bang Baora, úgyhogy megkértem a BB Divers-eseket, hogy vigyenek a Lonely Beach-hez, ahol Csabi akkor már az uszodai gyakorlatokat tolta. Meg is érkeztem, és Csabi nem ért rá, leültem fotózni. Mellém is szegődött egy holland, enyhén részeg turista, aki később Dugovics Tituszként (bár hanyatt) vetette le magát a medence 3 méteres faláról, és zuhant egy nagyot a betonra. A részegek védőszentje nem volt rest – a fickónak semmi baja nem lett, csak néhány horzsolást szerzett. Miközben ápolták, én egy gyíkkal haverkodtam.
Lizard

Csabi életet ment. Ezt a helyzetet az alábbi kép szemlélteti, amint Mieket, a belga életművész hölgyet segíti, mert ő „fáradt”.
At the pool

Ebbe a napba ennyi érdekesség fért.

Este a kedvenc éttermünk, kedvenc masszőrjeink vártak minket, a szállodában pedig természetesen a házőrző gekkó.

Gecko

Január 3.
Mivel megint elég keveset aludtunk, így ez a reggel is elég nehezen indult, és csak az feledtette a fáradtságot, hogy végre egy hajóra utaztunk. Reggel kedvenc recepciósaink pedig közölték velünk, hogy két masszőrt kapunk a szobánkba ajándékba, mert lecsúszták a születésnapomat.

Csabival plusz gyakorlatokat végeztettek, és megbeszélték a tennivalókat 4x. A látótávolság sajnos semmit se javult, de Tea azért ismét hozott újdonságokat (ez a srác minden követ ismer már szerintem a víz alatt).

  • Első merülési hely: Koh Yak
  • Max. mélység: 15,9 m
  • Merülési idő: 48 perc
    Itt találkoztunk egy irdatlan nagy rájával. Ezen kívül volt még csőféreg, korall, csőféreg és a szötyme, amitől nem lehetett fotózni.
  • Ray

    Tubeworm

Az ebéd ismét nagyon jó volt a hajón, csak a lényeget kiették a gyerekek a tálakból. Csabi még körbeúszta a hajót 2x (ez is kellett a vizsgához), aztán csobbantunk is újra.

  • Második merülési hely: Koh Lond
  • Max. mélység: 14,8 m
  • Merülési idő: 47 perc
    Előbb játszottunk egy kis murénával, aztán egy csapat rákhalat (?) fotóztunk, majd még egy bohóchal család társaságában töltöttünk némi időt.
  • Coral shrimpfish

    Panda clownfish with the eggs

Este meg is érkezett az ígért két masszőr, akik nem voltak mások, mint akikhez Bang Baoban is jártunk. Mikor meglátták a másfél méter magas ágyat elkezdtek röhögni és ez akkor sem csappant meg, amikor megszólalt a Csabi iPhone-ján a magyar népzene. Erre majd leestek az ágyról, úgy vinnyogtak. Kénytelenek voltunk lecserélni a zenét. A légkondi továbbra is veszettül üzemelt, és ettől meg is hűltem kissé.

Január 4.
Sikerült megfáznom. Nem mentem hát ezen a napon búvárkodni. Tea a recepción, és Csabi írt, hogy levizsgázott. Mivel a szálloda sofőrje eltűnt valahova, és nem is volt rá esély, hogy a közeli jövőben előkerül, így gyalog vágtam neki a 2 kilóméteres útnak a kikötő felé. Útközben egy vadmalac és 35 fok kísértek utamon.

A kedvenc helyünkre ültünk be Teával és Hannah-val (Csabi oktatójával), meg Miekkel, a belga web designerrel, és ünnepeltük a búvárvizsga letételét.

Divers playing with the bottle

Aztán vásárlás és masszírozás tette felejthetetlenné az estét, és már lelkileg készülünk a másnapi elefánt fürdetésre!

A szerzőről

szomkat

2 hozzászólás

Leave a Comment