Inno/Tech

A világ legnagyobb napelemes hajója

A svájci PlanetSolar 31 méter hosszú és 15 méter széles hajója jövőre a világ első olyan hajójaként indul földkörüli útra, amely teljes egészében napenergiával működik – számolt be a gyártó.

PlanetSolar 31

A katamarán felső fedélzetét összesen 500 négyzetméteres felületen borítják napelemek. Készítője – a PlanetSolar alapítója, Raphael Domjan svájci vállalkozó – a Kielben gyártott hajóval egyes vélemények szerint hajójával azt akarja bizonyítani, hogy a megújuló energiaforrások és a rendelkezésre álló technikák már ma megbízhatók és elég nagy teljesítményűek, így nyugodtan lehet rájuk támaszkodni. Az építési költségekről nem közöltek részleteket, de annyit tudni lehet, hogy milliókban mérve kétszámjegyű összegről van szó.

A 2011-es Földkörüli útra Domjant egy francia „kalandor”, az a Gerard d’Aboville is elkíséri, aki evezős csónakkal elsőként kelt át az Atlanti- és a Csendes-óceánon.

PlanetSolar 31 földkörüli útvonala

A gyártó tájékoztatása szerint a napelemes katamarán 15 csomós – 27-28 km/h – sebességre képes. A fedélzeten a két hajós mellett ötven vendég számára jut hely. A hajó súlya 60 tonna, a napelemek ebből 13 tonnát nyomnak.
A katamarán „tisztán és zajmentesen” teszi meg a 140 napos utat, amely 40 ezer kilométert ölel fel – emelte ki a PlanetSolar.

A hajó először márciusban száll vízre, a nagyközönség májusban, Hamburg kikötőjének 821. születésnapján csodálhatja meg a napelemes katamaránt.

(forrás: Zöldtech, PlanetSolar)

A szerzőről

szomkat

1 Comment

Leave a Comment