Ajánló Ember Föld

Jövünk/Megyünk – gyere Te is!

Jövő/Menő

Az már nagyon régen volt, amikor az ötlet megszületett. Évekkel ezelőtt. Volt a Novák, aki őrült álmodozó, nem tudta, hogy mit akar, de azt nagyon, és ehhez nagy összefogást. Volt a Kriszta, aki a Strucc nem első beszüntetésekor segíteni akart Nováknak, és tetemre hívni a celebeket. És voltam én, aki csak egy nyomorult rádióműsort szeretett volna levezényelni Novákkal, akit Kriszta szervezett be, aki viszont éppen őrült hangulatában volt, mert ismét beszüntették a Struccot. A műsor ugyan lement, de ezt egy röpke 3 éves ámokfutás követte, mire megszületett a Jövő/Menő Program. Lelkes és kevésbé lelkes emberek jöttek, mentek körülöttünk. Krisztának azóta 1 éves lett a kisfia, viszont végre kialakult a mag: Szívlapát Alapítvány, Szent István Egyetem és a Magyar Telekom. És hogy mégis mi ez? Fenntarthatóság az ideákon túl, a gyakorlatban, közösséggel, integrálással, önkéntességgel, kommunikációval hátrányos helyzetű kistérségekben, az első három évben konkrétan Mezőcsát kistérségben.

A program egyelőre a következő fő pillérekre épül:

  • Médiasuli – amiben helyi fiatalok tanulhatnak, hogy később ők maguk közvetítsenek a kistérség történéseiről
  • Home made megújuló avagy Erőnyerő – amiben sk készített eszközöket gyártanak le az önkéntesek a megújuló energia hasznosítására, helyi hasznosításra
  • Helyi termék webkatalógus – amiben a helyi termékek és szolgáltatások népszerűsítése a cél
  • Digitális felzárkóztatás – Digitális Híd Fest keretében személyre szabott internet oktatással és tehetségkutatással egybekötve

A tervek között szerepel még a kerékpáros turizmus fellendítése pl. kerékpáros út táblázással, kerékpározásra alkalmas utak helyreállításával, stb., de az egészségügyi ellátás segítése is.

Amit a kistérségről tudni érdemes: 9 település (Mezőcsát, Ároktő, Gelej, Igrici, Tiszabábolna, Tiszadorogma, Tiszakeszi, Tiszatarján és Tiszavalk) és kb. 15 ezer lakos. Kiemelten hátrányos helyzet. Van viszont Tisza, Tisza-tó, pincefalu, madárrezervátum és még rengeteg dolog, amire büszkék lehetnénk.

Tisza holtág

Az első program pedig szombaton, a WWF Föld Órája kampányhoz kapcsolódóan, ámde nem egy, hanem 12 óra hosszan zajlott. Épült sörkollektor gyümölcsaszalónak, napkollektor és légkollektor önkéntesek segítségével.

épülő sörkollektor

Volt médiasuli, amiben a sztárvendégként megjelent Kálloy Molnár Péter. A Föld Óráján pedig a Kultúrpart lelkes csapata adott unpluged koncertet Novák Péterrel.

Ez volt az első lépés. Valami elindult, ami egy újabb 3 évre leköti majd a fennmaradó energiánkat – persze csakis fenntartható módon :)

Ha jönnél, csatlakoznál, érdeklődnél, a közösség része lennél – csak bátran! Facebook, weboldal, twitter, YouTube … de persze, lehet személyesen, kétkezi munkával, önkéntes hétvégével is, amihez a jelentkezés az oldalon… mert szerintem a menő jövő rajtunk is múlik.

Update 2010.03.30-án: megtaláltam, hogy a Life Network hogyan látta az első rendezvényünket… alább a videó


szólj hozzá: Föld órája

A szerzőről

szomkat

5 hozzászólás

  • … :-)
    Szóval sok őrült, egy-két megszállott, és egy anya, aki a jövő-menő helyett fizikailag a gyerekével jön-megy (de azt fennztratható módon) ;-)
    Büszke vagyok Rátok!

  • Erről a hétvégi progiról sajna lemaradtam , de a föld órájából azért kivettem a részem. Sosem fürdettem még elemlámpa fényében. (Természetesen aku van benne!) Hogy tiszta lett-e lányom, azt nem tudom. :-)
    A Digitális Híd Fest-en biztos találkozunk!

  • Köszi Kriszta, Köszi Szepi! :)
    update: betettem a Life Network által forgatott filmet a post végére… hogy lássátok mire készülhettek ;)

  • Gratulálok, ez csodálatos, hogy ilyen átfogó, átgondolt lehetőség lesz. Így biztosan még hatékonyabb lesz a munka. A Föld óra rendezvény kapcsán igaz egy jót pihentem. De csak reggel ébredtem. :) Előtte viszont virtuálisan felfedeztem a „Naplopók” közösségét. Egyik kollégánk még napocskával is büszkélkedhet. http://www.sorkollektor.hu/ De akkor a Mezőcsát körül is egyre több lesz biztosan a napocska az un sörtérképen.:) A Digitális Híd Fest-en én is szeretnék találkozni veletek! :)

  • Akkor készülj, Margó, mert április 23-án délután Tiszabábolnán, 24-én pedig egész nap Tiszakeszin lesz a Digitális Híd Fest :)

Leave a Comment