Inno/Tech

Telefonfülkéből töltőállomás elektromos gépjárműveknek

elektromos autó töltőállomás (fotó: Earth2Tech)

Sógorék eddig nem tűntek túl innovatívnak a fenntartható fejlődés terén, de úgy tűnik az elektromos gépjárművek megmozgatták a fantáziájukat. Az alábbi megoldás egyszerre innovatív, cool és nemcsak, hogy zöld, mert elektromos gépjárművekről, megújulóról szól, de egyfajta újrahasznosítás is. Ha tényleg megcsinálják, le a kalappal előttük!

Telekom Austria Csoport  töltőállomásokká alakítja telefonfülkéit az alábbiak szerint:

  • egy trend-alkotó kezdeményezést indít Ausztriában az e-mobilitás érdekében: telefonfülkéket fognak töltőállomásokká alakítani. Az első prototípust május 4-én helyezték üzembe. A tesztidőszak alatt a szolgáltatás ingyenes
  • a töltőállomások már meglévő infrastruktúrát fognak hasznosítani, így megfelelő fizetési lehetőségeket kínálnak SMS-en, paybox-on és RFID-n (Radio Frequency Identification) keresztül
  • 2010. év végéig az elektromos autók, motorok és kerékpárok részére összesen 30 töltőállomást helyeznek üzembe.

2010. május 4-én Bécsben a Telekom Austria Csoport bemutatta az első töltőállomással integrált a telefonfülke prototípusát. Ez a trendalkotó kezdeményezés az e-mobilitás terén egy fontos mérföldkő a vállalat környezeti tevékenységének köszönhetően. A Telekom Austria Csoport tagja az Austrian Mobile Power-nek (AMP), az ország legnagyobb e-mobilitás platformjának, ami jelentősen hozzájárul az elektromos közlekedés Ausztriaszerte történő elterjesztésében. A tesztelés ideje alatt a szolgáltatás ingyenes. A kereskedelmi bevezetés után a töltőállomások különböző fizetési lehetőségeket fog kínálni sms, paybox és RFID segítségével.

A töltőállomások a meglévő infrastruktúrát fogják használni:a vállalat jelenleg 13 500 telefonfülkét üzemeltet országszerte, amelyből 700 multimédiás állomás. Az első kiterjesztési fázisban a multimédiás állomásokra fókuszálnak, amelyeknél lehetőség van a parkolásra az elektromos autók számára. Új töltőpontok telepítésével az egyes telefonfülkék képessé válnak egyszerre több gépjármű töltésére is. 2010 év végére összesen 30 töltőállomást helyeznek üzembe.

Hannes Ametsreiter, a Telekom Austria Csoport elnök-vezérigazgatója a következőt nyilatkozta: „A különböző vállalati szegmenseinket erősítjük ezzel a nagyon innovatív projekttel: kombináljuk a vállalat vezetékes hálózati infrastruktúráját a régóta meglévő mobil területen szerzett tapasztalatunkkal, mint például a sikeres mobil parkolási szolgáltatással.”
A VCÖ (Verkehsclub Österreich) kutatása szerint – osztrák szervezet a környezetileg fenntartható,  társadalmilag igazságos és gazdaságilag hatékony mobilitásért – az elektromos gépjárművek száma Ausztriában a következő néhány évben jelentősen meg fog növekedni, aminek köszönhetően az elektromos motorok száma 2015-ig eléri a 60 ezret, az elektromos autóké pedig a 115 ezret. Ez a trend úgy folytatódik, hogy 2020-ig az elektromos gépjárművek száma 405 000-re fog rúgni, és az elektromos kerékpárok piaca is jelentős növekedési potenciált mutat.

A töltőállomások bevezetése a Telekom Austria Csoport környezetvédelmi kötelezettségvállalásával összhangban történik. A vállalat megújuló energiaforrással fogja üzemeltetni a töltőállomás hálózatát, megfelelően a vállalatközpontban használt legjobb gyakorlatnak, ahol az elektromos energiát kis vízerőmű rendszer biztosítja. Ugyanez vonatkozik a vállalat gépjárműparkjára, melyben jelenleg 5 hibrid autó, egy Tesla roadster és 14 gázüzemű autó kap helyet, számos elektromos kerékpár mellett [szomkat megj: ezt nem feltétlenül értem, mert se a hibridet, se a gázüzemű autót nem kell elektromosan tölteni, de azt sem értem, hogy mit keres egy Tesla Roadster egy vállalatnál…].

(forrás: Telekom Austria)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment