Inno/Tech

Renexpo 2010

Szombaton kinéztem a Renexpo-ra, ahol fotózgattam, beszélgettem, gyűjtöttem pár infót. Íme ezekből egy kis ízelítő:

Belépéskor a solar parabola volt az első látványos dolog.
Solar parabola
Az Élő-Energia Kft. berendezése a nap sugarait koncentráltan gyűjti egy fókuszpontba, így akár 1000 °C-ot meghaladóan is képes energiát gyűjteni. Természetesen a parabola folyamatosan követi a napot. Mérete miatt kicsit nehezen tudom elképzelni egy családi ház tetején, pedig oda javasolják.

A soar parabola mögött sorakoztak az alternatív hajtású gépjárművek, amik mellett ezesetben csak elsuhantam. Bent egy közepes nagyságú kiállítói tér fogadott.
Voltak modellek, amik a napelemek működését, a különböző égők fogyasztását és fényerejét, valamint a szél hasznosítási lehetőségeit (szélmalomtól a szélgenerátorig) és azok hatékonyságát voltak hivatottak bemutatni. Az egyik modell asztalon egy egész tanyavilág jelent meg, a fenntartható gazdálkodást mutatva.
Modell

Felsorakoztak a különböző típusú és gyártású napkollektorok és napelemek forgalmazói, akik beépítéseket is vállalják.
German Solar vákuumcsöves napkollektor
Meglátogattuk az EuroSolar-t, az NVS Energiát, és hosszabb beszélgetésbe elegyedtünk az Accusealed Kft. standjánál. Itt már felmerült a hálózatra visszatápláló napelemes rendszer és a hidrogén termelő-tároló egység (más szóval hidrogén-akkumulátor) is. Ez még nem kerül a forgalomba, de a szabadalom szerint a berendezés a napelem (vagy szélkerék) áramának felhasználásával vízbontással hidrogént állít elő, amit egy edényben tárol. Várhatóan 2011. elején kerül forgalomba.

A belső térben is volt egy gépjármű, mégpedig az STS Group standjánál a a hidrogén meghajtású HY-GO.
STS PRO2 HyGo

Ezeken kívül is lehetett még nézelődni. Voltak még szélgenerátorok, fatüzelésű és pelletes kandallók, sőt magazinok is, mint a Zöldtech és a Ma&Holnap. Ez utóbbi magazin tulajdonosa azzal is meglepett, hogy a kezembe nyomott egy Fenntartható praktikák címet viselő füzetet, aminek utolsó oldalán, az ajánlott linkek között szerepel a fejlövés is.

Az eredetileg 18h-ig tartó kiállításról már 16:30-kor kezdtek pakolni a kiállítók. Az sem volt szerencsés, hogy miközben bent voltam, odakint viharral fenyegető szél támadt, amitől kint állítólag sokan megrettentek. Legalábbis ezt mesélte a Fenntarthatósági Nap állandó kiállítója, a Solar Shine Factory Kft. ügyvezetője. A teljesen új bemutató járgányukban, már nem csak a természetes fényt hasznosító Solarspotot lehetett megtekinteni, hanem egy ledes fénnyel kiegészített verziót, ami a külső fényerőnek megfelelően szükség esetén használható.
Solarspot bemutató autó

Ez volt tehát a Renexpo kiállítása röviden, szubjektív érdeklődés alapján. Örülök, hogy van ilyen, de lehetne nagyobb, amihez persze a nagyobb érdeklődés is kell, ami ahhoz képest, hogy szombaton ingyenesen látogatható volt, elég alacsony volt.

A szerzőről

szomkat

1 Comment

  • Alapból rosszul kezdődik a cikk: a „parabola” nyáron kb 2 m3 40 fokos vizet tud biztosítani…..na ez nem családi házhoz van méretezve!!!!!!!Ja és én is ott voltam,és az ott lévő emberke direkt mondta,hogy ez családi házhoz kissé nagy lenne(csak a parabola minimum 2 milla,ha nem a duplája,és akkor még ott vannak a kisegítő berendezések….)sajnos az igényeimnek megfelelően nem tudott senki sem segíteni(bár a sok kiállító,és a sok információ miatt nem is ez volt a fő cél,hanem a tudatlanok kiszűrése,fél sikerrel)

Leave a Comment