Ajánló

Ajánló: premier előtti filmvetítés – Plastic Planet

plasticplanet
A Föld Napja alkalmából, az azt megelőző napon (április 21, csütörtök) 18h-tól premier előtti filmvetítés lesz a Corvinus főépületének 4-es előadó termében.
A vetítés vendége lesz a film készítője Werner Boote, akit elkísér az osztrák ORF TV csatorna is.
A részvétel ingyenes.

Földünk, a műanyag bolygó
(Plastic Planet)
színes, feliratos, osztrák-német dokumentumfilm, 95 perc, 2009

  • rendező, forgatókönyvíró: Werner Boote
  • operatőr: Thomas Kirschner
  • producer: Thomas Bogner
  • executive producer: Ilann Girard, Tom Gläser
  • vágó: Ilana Goldschmidt, Jack Moik, Tom Pohanka, Cordula Werner
  • szereplők: Werner Boote, Peter Lieberzeit, Marques Brown, Othman Ilyassa, Beatrice Bortolozzo

Toll, üdítős palack, iratgyűjtő, kávés pohár, bevásárló tasak, mélyhűtött élelmiszerek, játékok, cumisüveg. Mindegyik tárgy közös anyaga, vagy borítófelülete a műanyag. Werner Boote tényfeltáró dokumentumfilmje arra tesz kísérletet, hogy felhívja a figyelmünket a műanyag jelenlétére életünk minden területén. A műanyag nem egyszerűen csak hétköznapi tárgyaink alapanyaga, hanem az ipar, az egészségügy területének is meghatározó tényezője. A műanyag rohamos elterjedésével, mindennapos használatával egyidőben a kritikai hozzáállás is megszűnt a felhasználókban. Igazából senki sem tudja pontosan milyen hozzávalókból, pontosan milyen technikákkal készítik, és hogy milyen hatással van környezetünkre, úgy globális, mint személyes szinten.

A dokumentumfilm ezeket a szinteket járja végig: kezdve személyes történetével, első találkozásával a műanyag játékok csodájával, tovább a vezető műanyag gyártó cégekkel, kőolaj feldolgozó vállalatokkal, kutatócsoportokkal és a családokkal. Amivel szembetalálja magát az a titoktartás a gyártók részéről, illetve a naiv rácsodálkozás a felhasználók részéről. Boote kérlelhetetlenül világít rá interjúiban azokra az ellentmondásokra és hibákra, amelyről nem tudnak, vagy amelyeket éppenséggel eltitkolnak. A műanyag veszélyeit sok kutatócsoport megállapítja, kutatási eredményekkel támasztja alá, a kőolajfinomítókban és a műanyaggyárakban rengeteg megbetegedést regisztrálnak, de a népesség figyelmét felhívni senkinek sem áll érdekében.

“Habár Werner Boote eleget tesz néhány Michel Moore féle összecsapásnak, rokonszenves személyisége megnyerő propagandistává teszi.” (Jay Weissberg – Variety)

A film nem leplezetten propaganda célzattal készült. Fel akarja hívni a figyelmet a műanyag veszélyeire. Az a tény, hogy a műanyag káros az egészségre, és hosszú távon a bolygó ökológiájára is, nem új felfedezés, viszont mindenki csak hallgatólagosan könyveli el. Boote, hasonlóan több kutatócsoporthoz és aktivistához, arra törekszik, hogy a közbeszéd tárgya legyen, hogy tudatos felhasználói legyünk ennek az anyagnak, illetve, hogy hosszú távon a felhasználók nyomására alternatív megoldásokat találjanak a műanyag helyettesítésére. Boote elszántsága és bátor provokációi mellett a film médiuma és a kreatív dokumentumfilmezés lehetőségei lesznek a meggyőzés eszközei. A tényfeltáró riportok mellett, humoros animációk demonstrálják a kémiai folyamatokat, a betegségek kialakulását, a személyes vonatkozásokat archív felvételek teszik közvetlenebbé.

Könnyed hangvételű, de provokatív jellegű kortárs alkotást láthatunk,amely nem tanítani, demonstrálni akar, hanem sokkal inkább dialógust kezdeményezni a műanyagkor gyermekei között.

(forrás: Anjou Lafayette, forgalmazó)
(további infó németül: Plastic Planet)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment