Ajánló

Környezetvédelmi Világnap (június 5.)

wed_pack_intro

Mióta van fejlövés, minden évben megemlékeztem a Környezetvédelmi Világnapról: 2007-ben, 2008-ban, amikor Új-Zéland volt a házigazda és a klímaváltozás a téma, 2009-ben, amikor megrendeztük Besson és Bertrand Otthonunk című filmjének közösségi vetítését és elindítottuk a Fenntarthatósági Nap földlabdáját, sőt tavaly is, amikor a Jövő/Menő keretében Mezőcsáton szerveztünk versenyt a médiasulisoknak. Hát, idén kis híján elfelejtettem. Igaz, hogy pénteken Digitális Hidat szervezünk Tomoron, de pont a világnap miatt kértem, hogy tegyük a Jövő/Menő kerékpáros tájékoztató tábláinak kihelyezését erre a hétvégére. A felmérés még tavaly történt meg Tillával, Bombera Krisztával és Novák Péterrel közösen. Mielőtt pedig ez itt teljes feledésbe merült volna, ma felhívott Leirer Tímea az MR2-től, hogy vasárnapra csináljunk egy villáminterjút. És itt beugrott, hogy miért is utazgatok már megint az országban, és miért is csináljuk a kerékpáros csinadrattát ismét Novákkal és Tillával – talán csak egy pöttyet szét vagyok csúszva. No, de ha már eszembe jutott újra, akkor legyen szó az idei témáról…

Az 1972 óta évente megrendezésre kerülő világnap idei témája az erdő.
Az ENSZ adatai szerint 1,6 milliárd ember élőhelyéül szolgál, miközben mind a 7 milliárdunk életéhez elengedhetetlen. Ehhez képest évente 13 millió hektárnyi erdő pusztul el, ami megegyezik Portugália nagyságával.

Minden évben más ország a világnap házigazdája, mely szerepet idén India nyerte el.

A Környezetvédelmi Világnap alkalmából pedig mindenkit megszólítanak, hogy tegyen valamit. A csomagban a következő ajánlásokat sorolják fel:

És ha úgy döntesz, hogy szervezel valamit, akkor regisztrálhatsz az ENSZ Környezetvédelmi Programjának oldalán, és kapsz egy ilyen oklevelet:

wed_certificate_of_appreciation

[további infó: a UNEP oldalán]

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment