Inno/Tech

A Google 280 millió dollárt fektet lakossági napelemekbe

solarcity

A Google legújabb húzása a megújulók terén már nem a saját energiafelhasználására irányul, hanem  280 millió USD (53 milliárd Ft) értékben lakossági felhasználású napelem hasznosításba invesztál.

A vállalat kedd reggel jelentette be, hogy létrehozta az eddigi legnagyobb megújulós befektetését, a 280 millió dolláros alapot, amely a SolarCity által menedzselt, háztetőkre szerelt napelem projektet támogatja. Ez az első olyan megállapodás, melyben a Google a lakossági felhasználást támogatja.

A cég eddig 680 millió dollárt (129 milliárd Ft) invesztált tiszta energia projektekbe.
A 2006-ben alapított SolarCity értékesítést, üzembehelyezést, finanszírozást, valamint működtetést és karbantartást kínál a napelemekre. Ellentétben sok más napelem céggel, a SolarCity valóban kínál financiális lehetőségeket, ami a felhasználók számára a kritikus pont lehet a napelemek magas ára miatt. A napelemcég mindkét lehetőséget ajánlja, így a lízingelés (havi fix összegért), valamint a megújuló energia beszerzési árat, ami azt jelenti, hogy a felhasználó csak a megtermelt energia után fizet, de nem kell megfizetnie sem az eszközt, sem pedig a telepítési költséget.
Ehhez hasonló támogatási konstrukciót a SolarCity már legalább egy tucatot létrehozott, de általában bankokkal közösen (mint Citi, U.S. Bancorp, stb).
A SolarCity által nyújtott pénzügyi modell szerint a cég a napelem teljes élettartamára vállalja a telepítést és karbantartást. Lehet előre fizetni, vagy nem fizetni és havi napelem lízing díjat fizetni. Ahogy az alábbi filmben szereplő Google mérnök és SolarCity ügyfél Michael nyilatkozta, ő havonta 100 dollárt (közel 19 ezer Ft-ot) fog megtakarítani az energiaszámláin, és az elkövetkező 15 évben több mint 16 ezer dollárt (3 millió Ft), köszönhetően annak, hogy a lízing díj lejár, és már csak az alacsonyabb energiaszámla marad hátra.

solarcity-graphic

A Google által nyújtott 280 millió dollár 7-9000 tetőre szerelt napelem beruházást segíthet elő, azok méretétől függően. Annyira kevés a napelem az USÁ-ban, hogy Rick Needham, a Google zöld üzletág igazgatójának nyilatkozata szerint, ez az elkövetkező két évben azt jelentheti, hogy 10 napelemből 1 Google támogatott lesz.

Az elmúlt hónapokban a Google a legnagyobb befektetővé vált a tiszta energia terén. Ezen 280 millió dolláros befektetésen felül az alábbi befektetéseket jelentette be:

  • A világ legnagyob szélfarmja Oregonban – a Google 100 millió dollárt (19 mrd Ft) fektet a világ legnagyobb szélfarmjába, a 845 MW Shepherds Flat projektbe
  • Észak-Dakota szélfarm – 38,8 millió USD (7,3 mrd Ft) a 169,5 MW teljesítményű szélprojektbe, amit a NextEra Energy Resources fejleszt
  • Keleti Part szélfarm – a parti szélerőmű, melynek bevételéből 12,59 %-ban részesül
  • Iowa szélfarm – a Google Energy – a Google energiaszolgáltató vállalata – 114 MW-os szélerőművet telepít Iowában, a NextEra Energy Resources megvalósításával
  • Oklahoma szélfarm – a második megállapodás a Google Energy-vel 100 MW energia vásárlására az Oklahomai szélfarmról, amit szintén a NextEra Energy Resources valósít meg
  • BrightSource napkollektor projekt – a Google 168 USD-t (közel 32 mrd Ft) tervez befektetni, a kaliforniai Mojave-sivatagban épülő termál pojektbe
  • Német napelem projekt – 5 millió USD (947 millió Ft) értékben invesztál a napelem farmba Brandenburg an der Havel-ben, Berlin közelében
  • Zöldtechnológiai startup-ok – legalább 9 startup vállalkozásba fektetett már a Google. Ezek az akkumulátor gyártó ActaCell, az elektromos autó gyártó Aptera, a hatékony gépjármű gyártó Next Autoworks, a geotermikus Alta Rock, a car-sharing (autómegosztó, telekocsi) RelayRides vállalat, az időjárási biztosító cég, a WeatherBill, a smart grid Silver Spring Networks vállalat, a bioüzemanyaggal foglalkozó Cool Planet Biofuels, valamint a technológiai startup, a Transphorm.

[forrás: The Official Google Blog]

A szerzőről

szomkat

3 hozzászólás

  • Óriási.:) :) :) Milyen innovatív üzleti modell. A google és a SolarCity nagyszerű lehetőség. újabb távlatok a szélesebb körű pozitív gondolkodáshoz és remélhetőleg cselekvéshez…..

  • @gmargo tudtam, hogy neked is tetszeni fog! :)
    @olzsal micsoda meglepetés! örülök, hogy itt is. általában technológia terén nem merek véleményt mondani, mert nem értek hozzá. azt tudom, hogy újabb és újabb fejlesztések ütik fel a fejüket, legyen bár hatékonyságról, egyszerűségről (pl. ablakra fólia, tetőcserép, stb) szó. szerintem az is valószínű, hogy a kínaiak ráállnak a zöld iparra, és még az is, hogy ezek ára még a közeljövőben esni fog. hát ennyi „nesze semmi”-t tudtam hozzáfűzni :)

Leave a Comment