Ember

Élelemről a Blog Action Day kapcsán

Morfondíroztam, keresgéltem, de most nincs annyi időm, hogy a teljesség igényével írjak a méltányos kereskedelemről, az éhezésről, a hazai szegénységről, mezőgazdaságról, bioélelmiszerekről, génmódosított szervezetekről, stb. mert ahhoz rengeteg adatnak kellene kikutatnom. Van itt azonban egy kvíz, amit olvasgatás közben találtam, és érdekes adatokra derült fény, miközben válaszolgattam a 11 kérdésre. Úgy döntöttem, hogy ez lesz az idei Blog Action Day bejegyzésem lényege, hogy beillesztem ide is ezt a kérdőívet:

És hogy legyen egy kis hazai vonatkozása is, utánanéztem a kérdések kapcsán néhány talán vonatkozó adatnak is:

  1. miközben a világon az elmúlt 30 évben 40%-kal nőtt a rizsfogyasztás, évi 62 kg/fő/év-ről 86 kg/fő/év-re,  Magyarországon az egy főre eső rizsfogyasztás kb. 4-5 kg/év (2006-os adat)
  2. A háztartásban fogyasztott élelmiszer-kiadás egy főre 2006-ban 141,2 ezer forintot tett ki Magyarországon
  3. Magyarországon 2010 decemberében mintegy 2,8 millió ember tekinthető szegénynek, vagy nélkülözőnek.
  4. Guatemala lakosainak száma 14,7 millió fő
  5. Szerény célkitűzések, késlekedés a széltender kiírásában, a jogszabályi környezet tisztázatlansága. Mindezek oda vezetnek, hogy nem épülnek új szélerőművek, azaz nem jön létre mintegy 450 millió Euró értékű beruházás.
  6. Magyarországon nagyrészt becsült adatok szerint évente közel 2 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ez fejenként 180 kg, ami nagyjából megegyezik az európai átlaggal.
  7. Az éhezők száma a régióban Magyarországon a legalacsonyabb; kevesebb, mint a lakosság 3%-a (2008-as adat)
  8. 2009 februárjában az Afrikai-Magyar Egyesület Háború Gyermekei Segélyakciója keretében magyar önkéntes orvosok a kelet-kongói Kiwanja menekülttáborban dolgoztak. Az öt, egyenként négy hetes misszióban résztvevő 14 önkéntes orvos több mint 15 000 betegnek nyújtott ingyenes egészségügyi ellátást.
  9. Az EU kötelezettséget vállalt arra, hogy megnöveli a támogatásra szánt költségvetéseit azért, hogy 2015-re elérje a GDP 0,7%-át, azzal a közbenső célkitűzéssel, hogy 2010-re az 0,56% legyen. A támogatás növelésének felét Afrika szubszaharai térségére fogják fordítani.
  10. Az EU Élelmiszersegély Programjának keretében Magyarország 2009-ben 3 milliárd forintot fordíthatott segélyezésre.

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment