Inno/Tech

Inspiráció 13. – Felhőkarcoló farm

Szerző szomkat

Néhány éve egy svéd-amerikai vállalat, a Plantagon egy sor felhőkarcoló üvegház tervét fedte fel, melyek nagyvárosok városi farmjaként szolgálhatnak. Míg a spirális vertikális farm túl szépnek tűnt ahhoz, hogy igaz legyen, február 9-én megtörtént a Plantagon első ásócsapása, hogy felépüljön a legelső vertikális farm a svéd Linköpingben. A felhőkarcoló farmon friss zöldségeket fognak termeszteni.

A svéd prototípus a Városi Mezőgazdaság Nemzetközi Kiválóság Központja nevet fogja viselni, ahol kutatók is helyet kapnak majd, hogy a városi farmok fejlesztéséhez szükséges új technológiákat tesztelhessék.

Az üvegfalakon belül a zöldségek előbb cserepekben nőnek, majd áttelepítik őket a középső spirálvonal tálcájába. A növények tálcái lassan vándorolnak lefelé, és mire elérik az aljzatot már szüretelésre készek.

A növényi maradványokat és trágyát összegyűjtik és biogázként hasznosítják, amivel az üvegház fűtési és hűtési rendszerét működtetik. A tudósok a vertikális farmot nem csak élelmiszerellátásra akarják használni, hanem fenntartható megoldások fejlesztésére is a mindennapi városi élet energia, fűtés, hulladék és víz problémáira.
Az építkezés várható időtartama 12-16 hónap.

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment